Crne brojke

Domaći novinari i njihove brojne kolege iz drugih zemalja svijeta koji se nalaze u Ukrajini riskiraju svoje živote na svakom koraku kako bi izvještavali o najnovijim dešavanjima na terenu u ratom razorenoj zemlji, javlja AA.

Ukrajinska državna tužiteljica Irina Venediktova saopćila je 26. marta da je 12 novinara poginulo, a 10 ih je povrijeđeno dok su izvještavali o ratu koji je Rusija započela 24. februara.

"Otkrivanje istine o Putinovoj agresiji postaje sve rizičnije i opasnije", napisala je ona na Twitteru.

Rusija je počinila najmanje 148 zločina nad novinarima i medijima u Ukrajini samo u prvom mjesecu rata, navodi Institut za masovne informacije (IMI), nezavisna, nevladina organizacija koja podržava interese civilnog društva Ukrajine i odgovornih novinara.

Prema izvještajima IMI-ja, u napadima ruskih snaga u glavnom gradu Ukrajine Kijevu i predgrađu poginulo je najmanje šest novinara koji su bili na zadatku. Također se navodi da je najmanje sedam novinara povrijeđeno, a jedan je nestao.

IZ IMI-ja navode da je zabilježeno najmanje šest slučajeva uzimanja novinara za taoce i zlostavljanja od ruskih trupa.

Navodi se da su ruske snage gađale najmanje 10 televizijskih tornjeva, što je izazvalo potpuni ili privremeni prekid TV i radio emitovanja u osam regiona Ukrajine.

Osim toga, oko 70 regionalnih medija bilo je prisiljeno da se zatvori širom zemlje zbog prijetnji, saopštio je IMI.

Prošlog mjeseca, ruske trupe su izvele napad na ekipu novinara Sky Newsa u njihovom automobilu. Nekoliko članova tima je zadobilo povrede od metaka, ali su preživjeli zahvaljujući svojim neprobojnim prslucima.