BOMBARDOVANJE NASTAVLJENO

Jučer su u Istanbulu održani pregovori Rusije i Ukrajine gdje su Rusi poručili da će smanjiti napade u Kijevu, a tim povodom Volodimir Zelenski se obratio naciji putem Facebooka rekavši da Ukrajinci nisu naivan narod, te da mogu vjerovati samo konačnim rezultatima.

Zelenski se u svom obraćanju putem videolinka osvrnuo na jučerašnje pregovore, rekavši da moraju ostati pribrani jer Rusi još uvijek imaju svoj cilj.

"Neprijatelj je još uvijek na našoj teritoriji. Bombardovanja na naše gradove se nastavljaju, Mariupolj je blokiran i zračni napadi nisu stali", rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik poručio je da Ukrajinci nisu naivni, jučerašnji pregovori jesu dali neki pozitivni pomak, međutim moraju ostati pribrani.

"Ne vidimo razloga da vjerujemo riječima pojedinih predstavnika države koja se i dalje bori za naše uništenje. Ukrajinci nisu naivni ljudi. Mi smo tokom ovih 34 dana invazije i proteklih osam godina rata u Donbasu već naučili da se može vjerovati samo konkretnom rezultatu", naglasio je Zelenski.

Također, istakao je da suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine moraju biti garantirani, jer neće biti kompromisa oko te dvije stvari. Dodaje i da se sankcije Rusiji moraju pojačati.

"U toku ove sedmice, sankcije se prema Rusiji moraju pojačati. Ne samo zbog priče i novinskih naslova, već zarad mira koji se mora objezbijediti", ističe Zelenski.

Podsjetimo, nakon jučerašnjeg dijaloga Kijeva i Moskve u Dolmabahče palači u Istanbulu, zamjenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin kazao je da će Moskva drastično smanjiti vojne aktivnosti u Kijevu i Čerinogvu.

Kako prenosi novinska agencija RIA, on je dodao da je sastanak bio konstruktivan. Prema riječima Medinskog, šefa ukrajinskog pregovaračkog tima, o ukrajinskim prijedlozima će izvijestiti i ruski predsjednik Vladimir Putin.