IZVJEŠTAJ LONDONA

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je najnoviji izvještaj s ratišta u Ukrajini u kojem se navodi da je dio ruskih jedinica prisiljen da se vrati u Rusiju i Bjelorusiju, nakon što su pretrpjele velike gubitke.

"Ruske jedinice koje su pretrpjele velike gubitke bile su prisiljene da se vrate u Bjelorusiju i Rusiju kako bi se reorganizovale i opskrbile", navodi se.

Iz ministarstva smatraju da takva aktivnost vrši dodatni pritisak na ionako napregnutu logistiku Rusije i pokazuje poteškoće koje Rusija ima u reorganizaciji svojih jedinica na liniji fronta unutar Ukrajine.

"Rusija će vjerovatno nastaviti da kompenzuje svoju smanjenu sposobnost kopnenih manevara masovnim artiljerijskim i raketnim napadima", piše u saopćenju.
Britanci zaključuju da je navedeni fokus Rusije na ofanzivu u Donjecku i Lugansku vjerovatno prešutno priznanje da se muči da održi više od jednog značajnog smjera napredovanja.

Jučer je zamjenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin nakon mirovnih pregovora predstavnika Ukrajine i Rusije održanih u Istanbulu kazao da će Moskva drastično smanjiti vojne aktivnosti u Kijevu i Čerinogvu.

Fomin je dodao da će to povećati međusobno povjerenje prije daljih pregovora o dogovoru i potpisivanju mirovnog sporazuma s Ukrajinom.

Mnogi su skeptični prema ruskoj najavi o smanjenju vojnih operacija u Ukrajini. Vjeruje se da će Rusi iskoristiti priču o povlačenju kako bi se regrupisali.

S tim u vezi glasnogovornik Pentagona John Kirby istakao je da prijetnja Kijevu ostaje realna te da sada ruske snage mogu biti usmjerene na istok zemlje.