NASTAVAK DIJALOGA

Ukrajinski i ruski pregovarači sastaju se u Turskoj radi razgovora licem u lice prvi put u dvije sedmice, a Kijev traži prekid vatre bez odustajanja od teritorije ili suvereniteta.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je o razgovorima u Istanbulu: "Mi ne trgujemo ljudima, zemljom ili suverenitetom."

"Minimalni program će biti humanitarna pitanja, a maksimalni program je postizanje sporazuma o prekidu vatre", rekao je on na nacionalnoj televiziji.

Ali savjetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Vadym Denysenko rekao je da sumnja da će biti ikakvog pomaka.

Visoki zvaničnik američkog State Departmenta izrazio je sličnu sumnju, rekavši da ruski predsednik Vladimir Putin nije izgleda spreman da napravi kompromise kako bi okončao rat.

U međuvremenu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da dosadašnji razgovori nisu dali nikakav suštinski napredak, ali da je važno da su nastavljeni lično. Odbio je dati više informacija.

Ovo su prvi razgovori licem u lice u više od dvije sedmice. Ruska delegacija sletjela je sinoć, a ukrajinska delegacija nešto kasnije, nakon što su, kako su rekli, imali logistička kašnjenja.

Turski lider, Recep Tayyip Erdogan, održao je telefonski razgovor dan ranije sa svojim ruskim kolegom. On je pokušavao da pozicionira svoju zemlju kao ključnog posrednika i u pozivu je pozvao Kremlj da se dogovori o prekidu vatre.

Ali nade nisu velike.

Razgovori se vode između savjetnika ruskog i ukrajinskog predsjednika, što ne odgovara nivou ministara vanjskih poslova koji su se sastali u Turskoj zbog neuspjelih mirovnih pregovora ranije ovog mjeseca. Oni će nastaviti tamo gdje su stali gotovo svakodnevni video pozivi delegacija.

Ukrajinski predsjednik je rekao da je spreman razmotriti neutralnost (što znači da se Ukrajina neće vojno udružiti s drugima), ali ne prije povlačenja ruskih trupa.

To još uvijek stvara jaz između njegove pozicije i zahtjeva Rusije. Čak i nade za nove humanitarne koridore izgledaju nejasne nakon što je Ukrajina odlučila da ih ne implementira zbog straha od napada ruskih snaga.