Razmimoilaženje

Francuski predsjednik Emmanuel Macron reagirao je na izjave američkog predsjednika Joea Bidena koji je Putina nazvao "kasapom".

U intervjuu za Channel France 3, Macron je rekao da neće koristiti takve izraze jer je još uvijek u pregovorima s Putinom.

"Ne bih koristio takve izraze jer još uvijek razgovaram s predsjednikom Putinom", rekao je Macron za Channel France 3.

Ova izjava Macrona dolazi nakon što je američki predsjednik Joe Biden iznio oštre kritike na račun ruskog čelnika tokom sastanka s ukrajinskim izbjeglicama u Varšavi u subotu u Poljskoj.

Nakon što je u početku pokušao umanjiti lično rivalstvo između njega i Putina, Biden je pojačao svoju retoriku protiv ruskog predsjednika u posljednjih 10 dana.

Biden je prošle sedmice Putina prvo nazvao "ratnim zločincem", a kasnije ga je nazvao "diktatorom ubicom, čistim nasilnikom koji vodi nemoralan rat protiv naroda Ukrajine". Također je rusku okupaciju Ukrajine nazvao "nehumanom".

Macron je dodao da je naš cilj zaustaviti rat koji je započela Rusija u Ukrajini, izbjegavajući rat i eskalaciju.

Prije početka ruske okupacije Ukrajine, Macron se pojavio kao centralna figura u diplomatskim naporima Europe da smiri situaciju između Moskve i Zapada. Francuski čelnik je u više navrata pokušavao izbjeći rat s Putinom.