UZNEMIRUJUĆE

Ukrajinci pokušavaju napustiti svoju zemlju u strahu od ruske agresije. Međutim, izvještaji medija, organizacija, zvaničnih institucija, pokazuju da je sve više slučajeva o tome da ruske snage pucaju na civile koji pokušavaju pobjeći iz ratnih zona u Ukrajini.

Na jednom takvom snimku, koju su ukrajinske snage snimile iz zraka, snimljen je trenutak kada ruska vojska ubija muškarca i ženu koji su bježali iz područja blizu Kijeva.

Počeli su pucati na naša vozila
Naime, ljudi koji bježe ne znaju gdje se na cestama ispred njih nalaze ruske snage. Na videosnimku iz zraka vidi se kako Rusi pucaju na kolonu vozila i kako jedno od njih staje, vjerojatno zbog probušene gume.

Zatim iz auta izlazi muškarac i podiže ruke u zrak, no na njega odmah pucaju vojnici i ubijaju ga. Radilo se o Maksimu Lovenku, a BBC je pričao s njegovim prijateljem koji se vozio blizu njega.

- Prolazili smo autocestom E-40. Vozili smo se nekih 200 metara, možda više, a zatim smo čuli pucnjavu. Počeli su pucati na naša vozila. Vidio sam kako moj punac okreće auto i počinje se vraćati. Svi smo se počeli vraćati - ispričao je Lovenkov prijatelj.

- Kasnije smo se zaustavili i vidjeli da nedostaje jedan automobil, onaj u kojem se nalazio Maksim. U tom su automobilu bili Maksim, njegova žena, njihov sin i moja majka - dodao je.

U pucnjavi su stradali Maksim i njegova žena. Njihov sin je preživio, a prijateljeva majka je povrijeđena. Na snimkju se vidi kako ruski vojnici u jednom trenutku puštaju ženu i dijete.

Još sam se nadao da su živi
- Majka mi je ispričala da su se i oni okrenuli nazad, ali da su vojnici pogodili auto i da je stao. Maksim je izašao iz auta, podigao ruke u zrak i povikao da se u vozilu nalazi dijete. Vojnici su ga ipak upucali - kazao je Lovenkov prijatelj.

BBC je kontaktirao Lovenkovog oca.

- Nazvao me njegov prijatelj. Prvo nije ništa govorio, a ja sam odmah shvatio da se nešto dogodilo. Zatim mi je rekao: "Drži se, tvoj sin i snaha su ubijeni". Još sam se nadao da su živi dok nisam vidio ovaj snimak. Pogledao sam video, ali ću povjerovati u sve to tek kada vidim njegovo tijelo - kazao je ožalošćeni otac.

OVDJE pogledajte video.