VISOKA STOPA NEUSPJEHA

Zvaničnici američke odbrane rekli su novinarima ove sedmice da Pentagon procjenjuje da je Rusija od početka rata lansirala više od 1.100 projektila svih vrsta. Američki zvaničnici do sada nisu rekli koliko je njih pogodilo svoje ciljeve, a koliko ih nije uspjelo.

Pozivajući se na američke obavještajne podatke, tri američka zvaničnika su izjavila da Sjedinjene Države procjenjuju da stopa neuspjeha Rusije varira iz dana u dan, zavisi od vrste rakete koja se lansira i ponekad može premašiti 50 posto. Dvojica od njih su rekli da je dostigao čak 60 posto.

Jedan od zvaničnika je rekao da su obavještajni podaci pokazali da su ruske krstareće rakete koje se lansiraju iz zraka imale stopu neuspjeha u rasponu od 20 do 60 posto, ovisno o danu.

Rusija je viđena kako u Ukrajini postavlja dva tipa krstarećih raketa iz zraka, Kh-555 i Kh-101, prema Projektu za odbranu od raketa Centra za strateške i međunarodne studije.

Reuters nije mogao utvrditi koja bi bila standardna stopa neuspjeha za krstareće rakete koje se lansiraju iz zraka. Dva stručnjaka sa kojima je Reuters razgovarao rekli su da bi se svaka stopa neuspjeha od 20 posto i više smatrala visokom.

Sjedinjene Države vjeruju da je Rusija ranije ovog mjeseca ispalila krstareće rakete iz ruskog zračnog prostora kada je napala ukrajinsku vojnu bazu u blizini poljske granice, a jedan od američkih zvaničnika rekao je da je tokom ovog napada bila posebno visoka stopa neuspjeha. Prema ukrajinskim vlastima, u napadu je poginulo 35 ljudi.