CNN objavio izvještaj

Jedan od rijetkih ličnih sastanaka između ruskih i američkih vojnih dužnosnika doveo je do "izljeva" emocija od inače vrlo sabranog ruskog generala. Ovaj sastanak se održao prošle sedmice u Moskvi.

Bio je to "trenutak razotkrivanja", a Amerikanci koji su bili na sastanku vjeruju da je naznaka većih problema s moralom u ruskoj vojsci, piše CNN.

U izvještaju u koji je CNN imao uvid, opisuje ličnu perspektivu dvojice atašea odbrane koji su prisustvovali i njihove utiske o onome što su vidjeli i čuli. Ne nudi definitivno objašnjenje ponašanja ruskog generala. Vojna ili obavještajna zajednica nikada ne objavljuje izvještaje osjetljivih sastanaka jer ih se pomno ispituje u potrazi za tragovima o razmišljanju i namjerama protivnika.

U izvještaju se sastanak opisuje kao napet, sa vidljivim znakovima stresa na ruskoj strani.

Posebno se ističe ponašanje ruskog general-majora Jevgenija Iljina, zamjenika načelnika Glavne uprave za međunarodnu saradnju koji ima dugi staž u saradnji s američkim zvaničnicima. U pauzi od uobičajene prakse, Iljin je govorio bez bilješki ili postavljenih tačaka za govor.

Dok se sastanak prekidao, jedan američki ataše za odbranu usputno se raspitao o Iljinovim porodičnim korijenima u Ukrajini, na što je do tada vrlo sabrani ruski general odjednom pocrvenio i uznemirio se. Amerikanci su izvestili da je Iljin odgovorio sa "da" i rekao da je rođen u Dnjepropetrovsku prije nego što se preselio sa porodicom u Donjeck, gdje je išao u školu. Američki zvaničnici su izvijestili da je Iljin zatim dodao da je trenutna situacija u Ukrajini "tragična i da je veoma depresivan zbog toga", nakon čega je izašao bez rukovanja.

Američki tim je imao osjećaj da je Iljin gotovo pa optužio SAD i Ukrajinu za "zvjerstva nad njegovom porodicom". Nije poznato šta ih je navelo na taj zaključak, no jedan od atašea je kazao:

- Zbog njegovog pogleda i uznemirenog držanja, prošla nas je jeza.

Amerikanci su bili "iznenađeni jer nikada nisu svjedočili takvom izljevu emocija na nekom službenom sastanku".

CNN/Faktor