!

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da se zemlje članice Sjevernoatlantskog saveza (NATO) trebaju međusobno podržavati u oblasti odbrambene industrije.

Erdogan je u utorak u predsjedničkoj palati u glavnom turskom gradu Ankari primio premijera Nizozemske Marka Ruttea.

Predsjednik Turkiye je na konferenciji za novinare nakon sastanka, između ostalog, govorio i o ratu Rusije u Ukrajini.

"Svjesni smo teških uslova, ali ćemo nastaviti naše iskrene inicijative u kojima diplomatiju vidimo kao jedino rješenje", kazao je Erdogan te dodao:

"Turska je zauzela jasan stav od početka krize u Ukrajini. Pozivali smo na zdrav razum i dijalog u svakoj prilici te skrenuli pažnju na potrebu deeskalacije tenzija i otvaranja prostora za diplomatiju. Nažalost, humanitarna kriza u Ukrajini nastavlja da raste."

Erdogan je također izrazio nadu da će NATO igrati ključnu ulogu u svijetu u kojem bi dominirao mir.

"Zemlje članice NATO-a treba da se međusobno podržavaju u domenu odbrambene industrije. Ako smo zajedno u NATO-u, moramo pokazati zajedničku solidarnost", istakao je Erdogan.

Dotakao se i odnosa Turska sa Evropskoj unijom, napominjući da očekuje napredak u narednom periodu.

"Turska očekuje da će EU otvoriti pregovaračka poglavlja te uskoro započeti razgovore o Carinskoj uniji bez prepuštanja pakosnim interesima", rekao je turski predsjednik.

Komentarisao je i tvrdnje o plutajućim minama iz Odese, ukrajinskog grada i pomorske luke.

"Ministarstvo odbrane Turske poduzima sve neophodne mjere i biće učinjeno sve što je potrebno, nema mjesta zabrinutosti", kazao je Erdogan.

Rusija je u subotu upozorila da bi podvodne mine, koje je postavila ukrajinska vojska oko luka Odesa, Očakov, Černomorsk i Južni, mogle stići do Bosfora ili čak Sredozemnog mora.