Nepoštovanje!?

Ambasador Bjelorusije u Kijevu Igor Sokol najavio je danas evakuaciju bjeloruske ambasade u Ukrajini zbog "prijetnji" i "blokade bankovnih računa".

Diplomatski konvoj podvrgnut je temeljitoj pretrazi koja je trajala više od 20 sati prije nego što je mogao prijeći u Moldaviju, objavila je ruska novinska agencija Interfax.

"Ukrajina je blokirala sve račune i stvorili su se neodrživi uslovi. Stalno prijete fizičkim nasiljem. U opsadnom smo stanju pa je vodstvo, Ministarstvo vanjskih poslova, odlučilo evakuirati Ambasadu", rekao je Sokol, prenosi Index.

Osudio je "provokativne i namjerne radnje osoblja ukrajinske granične službe". Konkretno, kazao je da su pretrage automobila kojima su djelatnici evakuirali trajale dva do tri sata. "Sve je to napravljeno na prilično sramotan način", rekao je.

Novinarka Olga Tokariuk na društvenim mrežama je objavila snimku na kojoj ukrajinski graničar puni vrećicu s 30 novčića i baca ih na ambasadora kao simbol Judine izdaje Isusa. "General je naredio da ovih 30 srebrnjaka proslijedite svojim nadređenima", rekao je graničar.

"To je naredba za vas, ne za mene", odgovorio je Sokol. Nakon toga je graničar na njega bacio vrećicu s novčićima.