RUSKI DIKTATOR

Suočavajući se s jakim vojnim otporom u Ukrajini i strogim ekonomskim sankcijama, ruski predsjednik Vladimir Putin koristi jezik koji podsjeća na retoriku sa montiranih sudskih procesa koje je pokrenuo Josif Staljin 1930-ih godina, piše AP.

Putinov zlokobni govor u srijedu uporedio je protivnike sa ,,komarcima koji pokušavaju da oslabe zemlju po nalogu Zapada”, što su grube opaske koje su tu da postave pozornicu za široku represiju protiv onih koji se usuđuju da govore protiv rata u Ukrajini.

Čini se da njegov rječnik odražava njegovu frustraciju zbog sporog tempa ruske ofanzive, koja je zapela na periferiji Kijeva i oko drugih gradova na sjeveroistoku Ukrajine.

Ruske snage ostvarile su relativno veće uspjehe na jugu, ali nisu uspjele da zauzmu stratešku luku Mariupolj na Azovskom moru, a njihovo napredovanje duž obale Crnog mora je takođe zastalo.

U međuvremenu, Rusija je pogođena razornim zapadnim sankcijama koje su smanjile pristup vladi prema otprilike polovini deviznih rezervi te zemlje i zadale teške udarce mnogim sektorima ekonomije.

S obzirom da su njegove nade u brzo okončanje rata u Ukrajini razbijene, a ekonomski troškovi brzo rastu, Putin je uputio otrovne kritike na račun onih koji se protive njegovom kursu.

– Ruski narod će uvijek moći razlikovati prave patriote od ološa i izdajnika i jednostavno će ih ispljunuti kao komarca koji im je slučajno uletio u usta – ispljunuti ga na trotoar – rekao je Putin tokom razgovora u srijedu sa najvišim zvaničnicima.

On dodaje u svom govoru da je uvjeren da će ovakvo ,,prirodno i neophodno samopročišćenje društva samo ojačati našu zemlju, našu solidarnost, koheziju i spremnost da odgovorimo na sve izazove.”

Grubi jezik imao je zloslutne paralele za one koji su upoznati sa sovjetskom historijom. Tokom Staljinovih montiranih sudskih procesa poznatih kao Veliki teror, vlasti su omalovažavale proglašene „narodne neprijatelje“ kao „gmizavce“ ili „bijesne pse“.

Glasom punim bijesa i ljutnje, Putin je optužio Ruse koji se protive ratu u Ukrajini da su „peta kolona“ koja pokorno služi zapadnim interesima i spremna da „proda sopstvenu majku“.

– Ne osuđujem one koji imaju vile u Majamiju ili na francuskoj rivijeri, one koji ne mogu da žive bez foie gras, ostriga ili takozvanih rodnih sloboda – rekao je Putin. “To nije problem. Problem je što se mnogi od tih ljudi mentalno nalaze tamo (na Zapadu), a ne ovdje sa našim narodom, sa Rusijom. Ne sjećaju se ili jednostavno ne razumiju da su samo potrošni materijal koji se koristi u svrhu nanošenja maksimalne štete našem narodu.”

Autor: Fena