CILJ POSTIĆI MIR

Pomoćnik ruskog predsjednika i šef ruske pregovaračke delegacije Vladimir Medinski izjavio je kako Rusija želi postići "generacijski" sporazum s Ukrajinom koji bi obezbijedio mir i narednim pokoljenjima.

Pomoćnik ruskog predsjednika i šef ruske pregovaračke delegacije Vladimir Medinski izjavio je kako Rusija želi postići "generacijski" sporazum s Ukrajinom koji bi obezbijedio mir i narednim pokoljenjima.

Komentirajući trenutnu fazu pregovora između Ukrajine i Rusije, Medinski je pojasnio kako su pregovori teški, ali da Rusija nastoji doći do kvalitetnog rješenja.

"Pregovori teku teško i polako. Naravno, voljeli bismo da se sve to odvija mnogo brže, to je iskrena želja ruske strane. Želimo da dođemo do mira što je prije moguće", rekao je Medinski, prenosi TASS.

Također, on se osvrnuo na glavne zadatke ruskog pregovaračkog tima.

"Glavni zadatak pregovaračke grupe je da među ogromnim brojem složenih pitanja nađemo ona kojih se možemo složiti, osloniti se na njih i staviti ih na dnevni red. Korak po korak, ići ćemo ka rezultatu i sklapanju mira koji će odgovarati našim narodima", ističe ruski pregovarač.

S tim u vezi, Medinski je istakao da ne bi želio da se fokusira na poteškoće koje se javljaju tokom pregovora.

"Vjerujte da je težnja naše države i zadatak koji je postavio predsjednik postizanje mira na tlu Ukrajine. Želimo da to bude mirna, neutralna i prijateljska država koja nije uporište NATO-a i nije ispostava onih snaga koje žele naškoditi našoj zemlji", poručio je Medinski.

Ističe kako je cilj Rusije tokom pregovora jasan.

"Ciljevi su isti kao što su postavljeni i sredinom februara. Potrebna nam je mirna, slobodna, nezavisna i neutralna Ukrajina i susjed s kojim ćemo zajedno razvijati odnose, graditi budućnost", pojašnjava on.

Ono što je zanimljivo jeste da je Medinski naglasio kako su iz ukrajinskog pregovaračkog tima naglasili kako bi prihvatili tzv. "švedski" ili "austrijski" model demilitarizovane države sa sopstvenom vojskom.

"Očuvanje i razvoj neutralnog statusa Ukrajine je pitanje oko kojeg razgovaramo. Ukrajina nudi austrijsku ili švedsku verziju demilitarizovane države, ali da istovremeno država ima svoju vojsku i mornaricu. O svim tim pitanjima se razgovara na nivou ministarstava odbrane Rusije i Ukrajine", poručio je Medinski.

Na pitanje da li su tokom pregovora isključene tačke kao što je "denacifikacija Ukrajine", Medinski naglašava kako to nije u potpunosti tačno.

"Ne, to nije sasvim tačno. Tema denacifikacije i strožeg kažnjavanja veličanja nacizma, neonazicma i ekstremizma i dalje su važna tačka pregovora. Postoje pomaci u stavovima, ali ne u svim", ističe pomoćnik ruskog predsjednika.

Na kraju, pojasnio je kako u pregovorima ne učestvuju samo članovi delegacija.

"Uvijek imamo tehničku pauzu tokom noći. Advokati rade noću. Pregovore se vode ne samo na nivou članova pregovaračkih grupa već i velikog tima advokata, stručnjaka, oficira za međunarodne poslove, vojnih zvaničnika koji upoređuju poziciji i pokušavaju postići određenu vrstu kompromisa", zaključio je Medinski.