PACIFIČKA FLOTA

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je nove obavještajne podatke o stanju ruskih snaga u Ukrajini.

Ministarstvo ističe da Rusija sve više nastoji pronaći dodatne trupe kako bi nadoknadila gubitke u Ukrajini.

"Kao rezultat ovih gubitaka, vjerovatno je da se Rusija bori da vodi ofanzivne operacije suočena s neprestanim ukrajinskim otporom"; navodi se.

Dodaju da će kontinuirani gubici vojnika također otežati Rusiji da osigura okupiranu teritoriju.

"Rusija preraspoređuje snage čak iz svog Istočnog vojnog okruga, Pacifičke flote i Armenije. Također sve više nastoji da iskorištava neregularne izvore kao što su privatne vojne kompanije, sirijski i drugi plaćenici", rekli su iz ministarstva.

Naglašavaju da će Rusija vjerovatno pokušati da iskoristi ove snage da zadrži osvojenu teritoriju i oslobodi svoju borbenu moć da obnovi zaustavljene ofanzivne operacije.

Pacifička flota je jedna od pet flota Ruske ratne mornarice, te je uz Sjevernu flotu najmaćnija flota Ruske ratne moirnarice sa sjedištem u Vladivostoku.

Podsjećamo, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu ranaije je predložio Putinu da bi Rusija trebala razmotriti odluku o slanju stranih dobrovoljaca u Ukrajini te je naglasio kako su predstavnici Donjecka i Luganska do sada zaprimili 16.000 zahtjeva od dobrovoljaca koji uglavnom dolaze s područja Bliskog istoka.

Kako je ranije prenio ruski tv kanal "Zvezda", u Siriji je već počelo regrutovanje dobrovoljaca koji bi se u narednim danima trebali prebaciti na ratište u Ukrajini te se pridružiti ruskim vojnim snagama.