“Nuklearni sukob, koji se donedavno činio nemogućim, sad je ponovno u sferi mogućeg”, kazao je Guterres te ponovio poziv na hitni prekid neprijateljstava.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres  je izrazio snažnu zabrinutost zbog toga što je Rusija podigla razinu pripravnosti svojih nuklearnih snaga nakon što je napala Ukrajinu, ocijenivši da je nuklearni sukob sada ponovno u sferi mogućeg, javlja Hina.

“Nuklearni sukob, koji se donedavno činio nemogućim, sad je ponovno u sferi mogućeg”, kazao je za novinare te ponovio poziv na hitni prekid neprijateljstava.

Zbog napada Rusije na Ukrajinu, koji je započeo 24. februara, 2,8 miliona ljudi pobjeglo je iz zemlje, a stotine su zatočene u opkoljenim gradovima, te je Zapad nametnuo široke sankcije Rusiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošli je mjesec podigao razinu pripravnosti nuklearnih snaga Rusije, zbog čega raste strah od toga da bi ruski napad na Ukrajinu mogao prerasti u nuklearni sukob.


Očuvati sigurnost nuklearnih postrojenja

SAD je poručio da zasad nema razloga da Washington također podigne razinu pripravnosti.

Guterres je pozvao i na očuvanje sigurnosti nuklearnih postrojenja nakon što je u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani u Zaporožju izbio požar dok je ruska vojska nad njom preuzimala kontrolu.

“Vrijeme je da se prekine užas koji Ukrajinci trpe te se prijeđe na put diplomacije i mira”, rekao je Guterres.

Dodao je da će UN Ukrajini dodijeliti dodatnih 40 miliona dolara humanitarne pomoći iz Središnjeg fonda za krizne situacije.