TREĆA RUNDA

Rusija i Ukrajina su spremne za treću rundu pregovora u ponedjeljak dok moskovske invazione snage nastavljaju svoje razorne napade na bivšu sovjetsku državu.

Razgovori dolaze dok se ruske trupe približavaju Kijevu i nastavljaju sa svojim nemilosrdnim bombardovanjem opkoljenog južnog lučkog grada Mariupolja, gdje je skoro 2.200 ljudi ubijeno u napadu, prema lokalnim zvaničnicima.

Ukrajinski i ruski predstavnici sastat će se u ponedjeljak putem video poziva, rekli su savjetnik ukrajinskog predsjednika i glasnogovornik Kremlja, prenosi France 24.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak potvrdio je da će se razgovori s Rusijom održati danas i to putem video veze.

“Opet. Pregovori se odvijaju non-stop u formatu video konferencija. Radne grupe stalno rade. Velik broj pitanja zahtijeva stalnu pažnju. U ponedjeljak, 14. marta, održat će se pregovaračka sjednica na kojoj će se sumirati preliminarni rezultat”, napisao Podoljak u objavi na Twitteru.

“Rusija počinje konstruktivno razgovarati”, ustvrdio je Podoljak kasnije preko Telegrama, ističući da je Rusija mnogo osjetljivija na poziciju Ukrajine.

U video poruci, viši savjetnik rekao je da su prijedlozi Ukrajine vrlo čvrsti i da se tiču prije svega povlačenja trupa, prestanka neprijateljstava.

“Mislim da ćemo doći do nekih konkretnih rezultata za nekoliko dana”, dodao je.

Pregovori između Kijeva i Moskve još nisu urodili prekidom vatre, a ruske snage nisu pokazale znake ublažavanja napada.

U napadu blizu Poljske, članice NATO-a, ruski zračni udari u nedjelju na ukrajinski vojni poligon u blizini granice, usmrtili su najmanje 35 ljudi, a ranili više od 130.

Ruski izaslanik Leonid Slucki rekao je da je postignut znatan napredak u pregovorima, prenijela je njegovu izjavu novinska agencija RIA. “Po mojim osobnim očekivanjima, ovaj napredak bi u idućim danima mogao prerasti u zajednički stav oba izaslanstva, u dokumente za potpisivanje”, rekao je Slucki.

Nijedna strana nije otkrila što bi se sve sporazumom obuhvatilo. Obje strane oglasile su se na 18. dan ruske invazije na Ukrajinu koju Kremlj naziva “posebnom vojnom operacijom”.


SAD POZDRAVLJA NAPREDAK

Rusija pokazuje znakove spremnosti da se upusti u suštinske pregovore oko Ukrajine, iako je trenutačna namjera Moskve “uništiti” svog susjeda, rekla je u nedjelju zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman.

Sherman je u intervjuu za Fox News Sunday rekla da Sjedinjene Države ulažu “golem pritisak” na Putina da zaustavi višesedmičnu agresiju na Ukrajinu i dopusti humanitarne koridore za bijeg civila.

“Taj pritisak počinje djelovati. Vidimo neke znakove stvarnih, ozbiljnih pregovora. No moram reći da se zasad čini da Vladimir Putin namjerava uništiti Ukrajinu”, rekla je Sherman.