STARI SAVEZNICI

Neimenovani američki dužnosnici su rekli za više medija da je Rusija zatražila od Kine da joj pruži vojnu pomoć. Sjedinjene Američke Države upozorile su Peking da će se suočiti s posljedicama ako to uradi, međutim iz Kine poručuju "i vi dolijevate ulje na vatru".

Urednik kineskih državnih novina Global Times Hu Xijin rekao je da Kina i SAD moraju postići sporazum kojim bi se pozvale sve zemlje da prestanu usmjeravati vojnu pomoć Ukrajini "jer to predstavlja samo dodatno stvaranje sukoba".

Njegov je tvit stigao nekoliko sati nakon što je SAD upozorio Peking da će se "apsolutno suočiti s posljedicama" ako pomogne Moskvi da izbjegne sveobuhvatne sankcije zbog rata u Ukrajini. Također, navode i da strahuju od toga da bi pomoć Pekinga Moskvi mogla "potkopati napore Zapada da pomogne ukrajinskim snagama u obrani svoje zemlje".

Od početka krize, Peking je izrazio snažnu retoričku podršku dugogodišnjem savezniku, ali nije poznato da su im pružili bilo kakvu vojnu pomoć. S obzirom na to da su Rusija i Kina veliki saveznici koji su na otvaranju Olimpijskih igara čak proglasili novi savez "bez granica", Kina je javno osudila Veliku Britaniju, SAD i druge zemlje zbog toga što su dali oružje ukrajinskoj vojsci, rekavši da dodaju "ulje na vatru".

Rusija je od Kine zatražila osim vojne, navodno i privrednu pomoć kako bi se suprotstavila udarima koji su nastali kao posljedica zapadnih sankcija. Kina do sada, a da je poznato javnosti, nije pružila nikakvu konkretnu pomoć Rusiji.