NOVI RAZGOVOR

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin obavio je danas telefonske razgovore s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i predsjednikom Francuske Emmanuelom Macron s kojima je razgovarao o trenutnom stanju u Ukrajini.

Kako je saopćeno iz Kremlja, Putin je Macronom i Scholzom prije svega razgovarao o humanitarnoj situaciji u Ukrajini.

"Putin ih je informisao o stvarnom stanju stvari. Posebno su navedene činjenice o ukrajinskim snagama koje grubo krše norme međunarodnog humanitarnog prava. Riječ je o vansudskim odmazdama protiv neistomišljenika, uzimanje talaca i korištenje civila kao živog štita, postavljanje teškog naoružanja u stambena naselja, u blizini bolnica, škola, vrtića i sl.", navodi se.

Također, naglašeno je kako nacionalistički bataljoni ukrajinske vojske ometaju operaciju spašavanja i evakuacije civila.

"Vladimir Putin je pozvao Macrona i Scholza da utječu na vlast u Kijevu kako bi se takva krivična djela zaustavila", ističu iz Kremlja.

Osim humanitarnog aspekta, lideri Rusije, Francuske i Njemačke razgovarali su i o mirovnim pregovorima između Ukrajine i Ruske Federacije.

"Predsjednik Rusije detaljno je govorio o seriji razgovora između ruskih i ukrajinskih predstavnika koji su odvijali u proteklih nekoliko dana. S tim u vezi, lideri Rusije, Njemačke i Francuske su razmotrili neka pitanja vezana za sporazume koji se tiču implementacije poznatih ruskih zahtjeva", zaključuje se u saopćenju iz Moskve.