Nema dogovora

Završen je sastanak ministara vanjskih poslova Rusije, Ukrajine i Turske koji je održan u Antaliji.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov obratio se medijima nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom u Antaliji.

Lavrov je, govoreći o sastanku sa ukrajinskom stranom, kazao da Rusi žele nastaviti ozbiljan razgovor i to pomoću bjeloruske platforme. Također, kazao je da "Rusija ne planira napasti druge zemlje, kao što nije napala ni Ukrajinu".

- Mi smo potvrdili i to na zahtjev same ruske strane da se otvore humanitarni koridori, a sami uzroci i trenuci kada se otvaraju ti koridori se temelje na situaciji na terenu i analize situacije. Trebaju se odabrati najučinkovitije rute kako bi se civili izveli iz gradova - kazao je Lavrov.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba kazao je da nije postignut nikakav dogovor sa Sergejom Lavrovom koji nije "mogao sam donijeti odluke".

- Ovdje sam stigao sa humanitarnim ciljem da se organizuje koridor iz Mariupolja za civile koji žele pobjeći iz tog područja straha i borbe. Nažalost, Lavrov nije bio u položaju da se obveže i da da obećanje - rekao je Kuleba.

Jedna od tema je bila da se uspostavi primirje u trajanju od 24 sata, ali dogovor oko toga nije postignut.

Faktor/Anadolija