Turska posrednik u pregovorima

Ministri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine Sergej Lavrov i Dmitro Kuleba sastaće se tokom ove nedjelje na marginama međunarodnog diplomatskog foruma u Antaliji.

Vijest o ovome objavio je turski šef diplomatije Mevlüt Çavuşoğlu, a najava je za zvaničnu Ankaru veoma značajna, s obzirom na to da je od početka rusko-ukrajinskog sukoba nudila ulogu medijatora. Koliko je, međutim, tursko posredovanje prihvatljivo za dvije zaraćene strane?

U kratkom obraćanju turskim medijima Çavuşoğlu je rekao da je riječ o trilateralnom sastanku i da će biti prisutan tokom susreta Lavrova i Kulebe. Iako pregovori dvije strane jesu otpočeli, oni su se dosad odvijali na nižem nivou i bez prisustva šefova diplomatije, pa je zbog toga predstojeći susret još važniji.

Turska pozicija, međutim, od početka krize bila je veoma osjetljiva. Kao zemlja koja ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Ukrajinom, a uz to je i članica NATO, našla se u poziciji "balansiranja", a predsjednik Recep Tayyip Erdoğan se kao put za izlazak iz nezgodne situacije nudio kao "mirotvorac".

Ipak, iako je svaki kanal za razgovor između Moskve i Kijeva izuzetno važan, analitičari ocjenuju da je ruska strana ta kojoj posredovanje Ankare neće biti prihvatljivo.

Osjetljiva pozicija Turske

Na stav Turske u aktuelnoj krizi, kako je pisao "Daily sabah" i prije nego što je došlo do invazije, utiču najmanje četiri parametra. Prvi od njih je je zasigurno prijateljski odnos Turske sa Ukrajinom. Naime, Ankara i Kijev nemaju negativnu agendu, a njihovi politički, bezbjednosni i ekonomski odnosi su prilično dobri.

Sa druge strane, pak, tursku poziciju oblikuju odnosi sa Rusijom, koji, iako par puta u žestokoj krizi, nisu narušeni do tačke bez povratka. Iako su Ankara i Moskva na različitim pozicijama kada je riječ o sukobima u Libiji, Siriji, Nagorno Karabahu, pa naposletku i u Ukrajini, odnose komplikuje dobra ekonomska saradnja i činjenica da je Turska zavisna od ruskog gasa.

Ukoliko bi se, međutim, u sukob u Ukrajini umešao NATO, stavljanje na stranu moglo bi skupo da košta Tursku koja, između ostalog, i zbog toga traži diplomatsko rješenje. Položaj krimskih Tatara, kako navodi "Daily sabah", takođe je jedan od razloga od kojih zavisi ruska pozicija oko Ukrajine.

Svi ovi činioci zapravo znače da je Turska geografski, ekonomski, politički i vojno prepletena sa protagonistima ovog rata. Baš zbog toga njena pozicija ide u tri pravca - prema Rusiji, Ukrajini i NATO, a izlaz iz ove situacije Erdogan je nudio posredovanjem.

Kako je za Euronews Srbija rekao Marko Dašić za Fakulteta političkih nauka, sada se traga za povoljnim i opšteprihvatljivim posrednikom. Bjelorusija, u kojoj se dosad razgovaralo, to nije, kaže on.

"Turska je uzdržana i više naklonjena Ukrajini po mom sudu, makar u tim zvaničnim izjavama. Mislim da su više naklonjeniji sopstvenim interesima bilo kada je riječ o krimskim Tatarima, bilo kada je riječ o ekonomskim interesima. Nisam siguran koliko će Turska biti prihvatljiva Rusiji kao posrednik", rekao je on.

"Previše načina da Rusi pritisnu Erdoğana"

Inače, kada je otpočela kriza u Ukrajini, Erdoğan je na početku bio kritičniji prema NATO, sugerišući da odgovor alijanse nije bio dovoljno snažan. Ubrzo je, međutim, stavio do znanja i da ne želi da okrene leđa ni Rusiji ni Ukrajini. Turska je na primjer bila uzdržana na glasanju u Evropskom savjetu o suspendovanju Rusije, ali nakon što se suočila sa kritikama bila je jedna od kosponzora rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje napad Rusije.

Zamreženu mrežu u kojoj se Turska nalazi objasnio je u tekstu za Euraktiv Henri J Barki, koji navodi da je ova zemlja malo vjerovatni posrednik.

"Sa svojom zavisnošću od Rusije u pogledu pšenice, nafte i turista, Erdoğan nema prostora za manevrisanje i nema mogućnosti da utiče na buduće događaje. Ovo takođe čini Tursku malo vjerovatnim posrednikom u sukobu. Rusi imaju previše načina da izvrše pritisak na Erdoğana na način na koji to nemaju Ukrajinci", napisao je on i dodao da što sukob bude duže trajao to je veća vjerovatnoća da Ankara neće imati druge opcije osim da ojača svoje veze sa NATO partnerima.

Izvor: euronews.rs