Protivvazdušne rakete

Njemačka će Ukrajini isporučiti protivvazdušne rakete "strijela" sovjetske proizvodnje.

Ovu vijest su njemačkim medijima prenijeli izvori iz Njemačkog ministarstva ekonomije. Njemačka vlada ipak nije odmah potvrdila ovu informaciju.

Berlin je tek kasnije potvrdio da je odobrio isporuku 2.700 raketa "strijela" iz sovjetske ere Ukrajini, prema vladinim izvorima.

Oružje potiče iz skladišta koje je nekada nadgledala Istočna Njemačka pod sovjetskom kontrolom, koja se ponovo ujedinila sa Zapadnom Njemačkom nakon pada Berlinskog zida 1989. godine.

Njemačka vlada je tokom vikenda odlučila da Ukrajini isporuči 500 američkih raketa zemlja-vazduh stinger i 1.000 komada protivtenkovskog oružja.

Izvor je novinskoj agenciji Reuters rekao da su projektili "spremni za transport", ali da Savezni savet bezbjednosti tek treba da odobri taj potez.

Ipak ova isporuka je dovedena u pitanje još prije nego što su rakete i poslate, prenosi B92.

Naime, više stotine raketa tipa "strijela", koje je Njemačka obećala da će isporučiti Ukrajini kako bi se odbranila od ruske vojne operacije, nije upotrebljivo, tvrdi Der Spiegel.

Po tim podacima, od 2.700 raketa "strijela" nekadašnje vojske bivšeg DDR-a, oko 700 tih raketa je neupotrebljivo.

Rakete su stare najmanje 35 godina i 2012. je izdata zabrana njihovog korištenja. Razlog za zabranu korištenja su mikropukotine i korozija.

Prema pisanju Der Spiegela, rakete su držane u drvenim kutijama, koje su se ubuđale, pa su njemački vojnici, u novembru, kada su ih prebacivali, morali da koriste posebnu zaštitnu opremu.

Zbog te situacije je odlučeno da eksperti, prije isporuke, provjere "strijele".