Ženeva

Ukrajinska ambasadorica i diplomate iz brojnih zemalja napustile su u utorak obraćanje ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u Ženevi na Konferenciji o razoružanju.

U znak protesta zbog invazije Moskve na Ukrajinu, diplomate su ustale i napustile prostoriju kada je počela da se emituje unaprijed snimljena videoporuka Sergeja Lavrova. Lavrov se obraćao Vijeću za ljudska prava UN-a unaprijed snimljenom porukom nakon što je ranije otkazao svoje prisustvo zbog, kako je ruska misija u Ženevi ranije rekla, zabrane Rusiji da uđe u zračni prostor Evropske unije.

Ukrajinska ambasadorica Jevhenija Filipenko bila je među brojnim diplomatama koji su se otišli kada je video počeo da se prikazuje, ostavljajući prostoriju gotovo praznu.

U sali je ostala samo šačica ambasadora zemalja uključujući Jemen, Siriju, Venecuelu i Tunis.

Elisabeth Tichy-Fisslberger, stalna predstavnica Austrije pri Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi, objavila je na svom Twiiter profilu video i poruku:

- Jutros je u Vijeću za ljudska prava UN-a više od 140 diplomata odbilo saslušati uzaludni pokušaj ruskog ministra vanjskih poslova Lavrova da opravda neprihvatljivu vojnu agresiju. Gledajte ih kako napuštaju Vijećnicu - napisala je ona.

Faktor