OBRATIO SE U ŽENEVI

Ruski ministar vanjskih poslova rekao je u utorak na sastanku o razoružanju u Ženevi da Kijev nastoji nabaviti nuklearno oružje, nazvavši to stvarnom opasnošću koju treba spriječiti.

Prije samog obraćanja Lavrova, ukrajinski ambasador i diplomate iz velikog broja zemalja napustili su konferenciju. Diplomate su ustale i napustile prostoriju kada je počela da se reprodukuje unaprijed snimljena videoporuka Sergeja Lavrova, u znak protesta zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

"Ukrajina još uvijek ima sovjetske tehnologije i sredstva za isporuku takvog oružja. Ne možemo ne odgovoriti na ovu stvarnu opasnost", rekao je Lavrov na Konferenciji o razoružanju u Ženevi u unaprijed snimljenom obraćanju.

U trenutnoj situaciji, dodao je on, važno je spriječiti novu rundu trke u naoružanju i rekao da Rusija poziva Sjedinjene Države i njihove saveznike da se pridruže moratorijumu na raspoređivanje raketa kratkog i srednjeg dometa u Evropi.

"Za nas je neprihvatljivo da je, suprotno osnovnim principima Ugovora o neširenju, američko nuklearno oružje i dalje prisutno na teritoriji nekih evropskih zemalja", rekao je on.

Ruski šef diplomatije rekao je i da se vlasti u Kijevu igraju opasne igre u vezi sa planovima za nabavku vlastitog nuklearnog oružja.