STRAH OD SVJETSKOG RATA

Ruski, ničim izazvan napad na Ukrajinu, koji sada traje već peti dan, naišao je na osudu zapadnih sila.

Sankcije Rusiji i pomoć Ukrajini stigle su iz mnogih pravaca, ali postavljanje trupa na teren u Ukrajini, koja nije članica NATO-a, linija je koju SAD i drugi zapadni saveznici nisu htjele preći.

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama Linda Thomas-Greenfield rekla je u nedjelju da je Bidenova administracija "jasno stavila do znanja" da SAD neće poslati vojsku.

"Nećemo dovoditi američke trupe u opasnost", rekla je.

Međutim, koji drugi faktori drže američke trupe podalje od Ukrajine? Evo šta trebate znati:

Kako je Biden rekao za NBC News ranije ovog mjeseca, "kada Amerikanci i Rusija počnu pucati jedni na druge to je svjetski rat". Drugim riječima, ulazak SAD-a u sukob ima potencijal da izazove globalni rat.

Penzionisani general-pukovnik Mark Hertling, vojni analitičar za CNN, izjavio je u nedjelju da je "ključ diplomatije ograničavanje potencijala za rat. Dok je trenutni rat ruske ilegalne invazije na Ukrajinu tragičan, haotičan i razarajući, to je još uvijek regionalni sukob. Ako NATO ili SAD pošalju trupe u Ukrajinu da im pomognu u borbi protiv Rusa, dinamika bi se prebacila na multinacionalni sukob s potencijalnim globalnim implikacijama zbog statusa nuklearne energije i SAD i Rusije. Zbog toga, SAD i NATO - i druge nacije širom svijeta - pokušavaju utjecati na uspjeh Ukrajine i poraz Rusije pružanjem druge vrste podrške".

Šta je s američkim trupama u Evropi?


SAD su rasporedile hiljade vojnika širom Evrope i prije i tokom ruske invazije na Ukrajinu.

Barbara Star iz CNN-a izvijestila je u nedjelju da će više od 4.000 vojnika američke vojske koji su privremeno raspoređeni u Evropu sada imati produženu dužnost - najvjerovatnije za nekoliko sedmica - kao dio napora SAD-a da uvjeri saveznike u istočnoj Evropi. Ali te trupe nisu tu da se bore u Ukrajini.

"Američke snage nisu i neće biti uključene u sukob sa Rusijom u Ukrajini", rekao je Biden u četvrtak.

Umjesto toga, američke trupe imaju zadatak da brane NATO saveznike i uvjeravaju te saveznike na istoku u sigurnost.

"SAD će braniti svaki pedalj teritorije NATO-a punom snagom američke moći", dodao je Biden.

Postoji li scenario u kojem bi se SAD direktno angažovao na Rusiju

Ukrajina se graniči sa zemljama članicama NATO-a Poljskom, Slovačkom, Mađarskom i Rumunijom. Ako bi Rusija zaprijetila jednoj od ovih zemalja, SAD zajedno s Francuskom, Njemačkom, Velikom Britanijom i ostatkom 30-članog NATO saveza, bi prema članu pet Sjevernoatlantskog ugovora morale odgovoriti.

Član pet garantuje da se resursi čitavog saveza mogu koristiti za zaštitu bilo koje države članice. Prvi i jedini put na nju se pozivalo nakon napada na SAD 11. septembra 2001. godine, kao rezultat toga, NATO saveznici su se pridružili invaziji na Afganistan.