Izbacivanje iz Swift-a

Izvještaj Reutersa sugerira da je sve vjerovatnije da bi Rusija mogla biti isključena iz globalnog sistema bankovnog plaćanja SWIFT. Korak je to koji su neke zemlje oklijevale poduzeti.

Njemačka i Italija ublažile su svoje protivljenje izbacivanju Rusije iz SWIFT-a, tvrde američki i evropski dužnosnici. To bi pogodilo rusku trgovinu i otežalo poslovanje ruskim firmama. Italija, koja je oklijevala poduzeti taj korak, danas je objavila da neće staviti veto na prijedloge za isključivanje Rusije i obećala da će nastaviti raditi u skladu sa svojim partnerima iz EU.

Njemačka je također spremna izbaciti Rusiju iz Swifta, ali mora procijeniti posljedice za svoju ekonomiju, rekao je njezin ministar finansija Christian Lindner.

U međuvremenu je i Mađarska kazala da podržava isključenje Rusije iz sistema prekograničnih finansijskih plaćanja SWIFT, rekao je premijer Poljske.

Mateusz Morawiecki je rekao da je u subotu razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, gdje je potvrdio svoju podršku.

Ranije u subotu, Kipar se pridružio listi zemalja koje podržavaju taj potez. Smatralo se da bi se dobijanje Orbanove podrške moglo pokazati kao prepreka prijedlogu, koji ima za cilj da utiče na rusko poslovanje i ekonomiju, jer se on često doživljava kao najbliži saveznik Vladimira Putina u EU, podsjeća Guardian.

Justin Trudeau, kanadski premijer, i Boris Johnson žele Rusiju odmah ukloniti iz SWIFT-a. To bi bila značajna eskalacija sankcija koje su već nametnute Rusiji i njezinom vodstvu, od kojih su neke usmjerene osobno na Vladimira Putina i njegovog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Jedno od najmoćnijih oružja protiv Putina


Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, ili skraćeno SWIFT, je kooperativ sa sjedištem u Belgiji koji održava istoimeni sistem slanja informacija među finansijskim institucijama.

Pojednostavljeno se može zamisliti kao sistem komunikacije među finansijskim institucijama te sistem slanja i primanja poruka, tj. informacija među financijskim institucijama. Njime se tačno, sigurno i brzo šalju i primaju informacije među bankama, primjerice o novčanim transferima.

Znači SWIFT ne prenosi novac, on samo prenosi informacije o prijenosu novca. On ne drži novac i ne upravlja novcem. Svaka banka ima svoj SWIFT broj i gotovo sve finansijske transakcije između banaka u svijetu se obavljaju preko njega. SWIFT danas koristi preko 11.000 financijskih institucija u preko dvjesto država i njime se dnevno razmjeni preko 32 miliona poruka.

Isključenje iz SWIFT-a je već korišteno


Isključenje iz SWIFT-a je već korišteno u sklopu sankcija sa svrhom stvaranja ekonomskog i političkog pritiska na pojedine režime. Godine 2012. isključene su sve banke i ostale financijske institucije Irana na zahtjev SAD-a i EU (jednoglasna odluka svih tadašnjih 27 članica), a u sklopu sankcija toj zemlji zbog nastavka razvoja vojnog nuklearnog programa.

2014. je Ujedinjeno Kraljevstvo pokušalo nagovoriti ostatak članica EU na izbacivanje Rusije iz sustava SWIFT, ali tada je to sami SWIFT odbio napraviti. Od tada je Centralna Banka Rusije stvorila svoju verziju sistemu za slanje informacija među financijskim institucijama, System for Transfer of Financial Messages (SPFS), ali taj sistem funkcionira samo u Rusiji i tek nekolicini banaka izvan nje.

Ruske vlasti imaju ideju da prošire rusku verziju SWIFT-a na druge zemlje, poput Turske i Irana. Ali ruski SWIFT je puno gori od originalnoga pa se čak i u tim zemljama razmatra samo u slučaju nužnosti, a ne kao zamjena za SWIFT. Ipak, na njega je spojeno nešto više od 25 banaka iz Armenije, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgistana, Švicarske i Njemačke.

Sličnu zamjenu za SWIFT je pokušala napraviti i Kina, ali je doživjela neuspjeh, prenosi Index.