Ugrožene milijarde dolara

Kompanije se spremaju za suočavanje s izazovnim vremenima zbog zapadnih sankcija uvedenih Moskvi nakon ulaska ruskih vojnih snaga u Ukrajinu.

Veliki broj međunarodnih kompanija čije je poslovanje izloženo Rusiji spremaju se za suočavanje s izazovnim vremenima zbog zapadnih sankcija uvedenih Moskvi nakon ulaska ruskih vojnih snaga u Ukrajinu.

Među evropskim kompanijama koje će sankcije pogoditi nalazi se, pored ostalih, njemački BASF, prema Reutersovom pregledu nekih od firmi koje će se zbog sankcija naći u problemu.

Ovaj njemački proizvođač hemikalija je, zajedno s grupom investitora LetterOne ruskog milijardera Mihaila Fridmana, suvlasnik firme Wintershall Dea, koja je jedan od finansijera suspendiranog plinovoda Sjeverni tok 2.

Pored toga, jedan posto ukupne prodaje grupa BASF ostvaruje na tržištu Rusije, prenosi Tanjug.

Ugrožene milijarde dolara

Na listi je i naftaš  British Petroleum, koji je najveći strani investitor u Rusiji, sa 19,75 posto udjela u naftnoj kompaniji Rosnjeft.

Također ima udio u nekoliko drugih naftnih i plinskih projekata u Rusiji.

Posljedice sankcija osjetit će i kompanija Coca-Cola HBC, listirana na Londonskoj berzi, koja flašira coca-colu za Rusiju, Ukrajinu i veći dio centralne i istočne Evrope.

Kompanija ubraja Rusiju među svoja najveća tržišta i tamo zapošljava oko 7.000 ljudi.

Slijedi francuski proizvođač mliječnih proizvoda Danone, pod čijom je kontrolom ruski mliječni brend Prostokvanhino, koji ostvaruje 6,0 posto ukupnih prihoda iz Rusije.

Sankcije će se odraziti i na poslovanje francuske energetske kompanije Engie, koja je jedan od pet kofinansijera Gaspromovog Sjevernog toka 2.

Među kompanijama na Reutersovoj listi nalaze se i norveški Equinor, koji ima manjinske udjele u tri ruska naftna polja, zatim najveća italijanska osiguravajuća kuća Generali, koja drži manjinski udio u ruskom osiguravaču Ingoštrah, te njemački HeidelbergCement, koji ima tri fabrike u Rusiji, za koje navodi da ne izvoze van te zemlje.

Italijanska inženjerska grupa Maire Tecnimont ima portfelj porudžbina u Rusiji od 1,5 milijardi eura (1,68 milijardi dolara), što predstavlja 17 posto njenog ukupnog portolija porudžbina.

Hiljade zaposlenih, milioni kupaca

Ta firma je nedavno dobila na tenderu projekat od ruskog Rosnjefta za izgradnju hidrokraking kompleksa u Rjazanju.

Njemački maloiprodajni lanac Metro zapošljava oko 10.000 ljudi u Rusiji, gdje opslužuje oko 2,5 miliona kupaca, a ima i 26 prodavnica u Ukrajini.

Finska rafinerija Neste se oslanja na Rusiju za dvije trećine svojih potreba za naftom, mada kaže da znatan dio nabavki sirove nafte obavlja na spot tržištu, što znači po potrebi, te da je stoga u mogućnosti fleksibilno reagirati na promjene na tržištu.

Švicarski prehrambeni gigant Nestle, prema podacima sa kompanijske web-stranice, imao je šest fabrika u Rusiji 2020. godine, uključujući fabrike za proizvodnju konditorskih proizvoda i pića.

Njegova prodaja u Rusiji bila je 2020. godine vrijedna oko 1,7 milijardi dolara.

Finski proizvođač guma Nokian Tyres ima fabriku i veliko skladište guma u Rusiji.

Austrijska naftna i plinska kompanija OMV je jedan od pet finansijera Sjevernog toka 2 i glavni je austrijski uvoznik ruskog plina.

Ima 24,99 posto udjela u ruskom plinskom polju Južno-Ruskoje.

Pet kofinansijera Sjevernog toka 2

Francuski proizvođač automobila Renault ostvaruje 8,0 posto operativne dobiti u Rusiji i ima 69-procentni udio u ruskoj zajedničkoj kompaniji Avtovaz, koja stoji iza brenda Lada i koja više od 90 posto svoje proizvodnje automobila prodaje na domaćem tržištu.

Britanski proizvođač aviomotora Rolls-Royce navodi da 20 procenata titanija, koji se koristi u toj proizvodnji, nabavlja iz Rusije, ali da ta zemlja učestvuje s manje od 2,0 posto u ukupnom prihodu kompanije.

Anglo-holandska naftna kompanija Shell posjeduje 27,5 posto udjela u projektu tečnog prirodnog plina Sahalin-2, koji ima godišnji kapacitet od 10,9 miliona tona i kojim upravlja Gasprom.

Shell je, također, jedan od pet kofinansijera Sjevernog toka 2.

Francuski naftni div Total jedan je od najvećih investitora u Rusiji, sa 19,4 procenta vlasništva u Novateku, sa 20 posto udjela u zajedničkom preduzeću Jamal LNG, sa 21,6 posto udjela u projektu Arktik LNG2 i sa 20-procentnim udjelom u naftnom polju Harjaga.

Također je investirao u razne ruske holdinge u sektoru obnovljivih izvora energije, ranijerijske i petrohemijske kompanije.

U problemima i azijske kompanije

Njemačko energetsko preduzeće Uniper ima izloženost od milijardu dolara na bazi ulaganja u Sjeverni tok 2 i u pet elektrana u Rusiji, ukupnih kapaciteta 11,2 gigavata, koje osiguravaju 5,0 posto ukupnih energetskih potreba Rusije.

Uniper i njegov većinski akcionar Fortum zajedno posjeduju 12 elektrana u Rusiji i tamo zapošljavaju 7.000 ljudi.

Na listi je i Volkswagen, koji ima dvije fabrike i oko 4.000 zaposlenih u Rusiji.

U toj zemlji je 2021. godine proizveo oko 170.000 vozila, što je mali broj u poređenju sa 8,9 miliona prodatih jedinica širom svijeta prošle godine.

Negativne efekte zapadnih sankcija prema Rusiji neće zaobići ni azijske kompanije, među kojima su, prema Reutersovoj listi, između ostalih, Japan Tobacco, SBI banka, Mitsubishi i Toyota.