Prvi udar

Njemačka će odmah obustaviti certifikaciju gasovoda Sjeverni tok 2 koji podržava Rusija, najavio je njemački kancelar Olaf Scholz nakon što je Moskva priznala dva otcjepljena regiona Donbasa - Donjeck i Lugansk.

U saopćenju koje je upravo objavljeno, Scholz je rekao da se ne može dati zeleno svjetlo za gasovoda u svjetlu trenutnog zastoja između Rusije i Ukrajine.

Scholz je objasnio da je tražio od Federalnog ministarstva ekonomije da preduzme neophodne administrativne korake kako gasovod za sada ne bi mogao da bude certifikovan, rekao je Scholz.

"A bez ovog certifikata, Sjeverni tok 2 ne može da počne da radi", dodao je njemački kancelar Olaf Scholz.

Podsjetimo, Vladimir Putin, predsjednik Rusije, sinoć je tokom obraćanja naciji i svijetu potpisao priznanje Donjecke i Luganske narodne republike, otcjepljenih dijelova Ukrajine.

S druge strane, američki predsjednik Joe Biden potpisao je dekret o sankcijama zbog ruskog priznavanja suvereniteta Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR).

Dokument, između ostalog, zabranjuje Amerikancima da finansiraju i ulažu u DPR i LPR, kao i da trguju s te dvije teritorije.