PROBLEMI ŠIROM ZEMLJE

Oluja Ylenia pogodila je tokom noći Njemačku, posebno sjeverne i istočne dijelove, i iza sebe ostavila srušeno drveće, uništene krovove kuća... Otkazani su brojni letovi, a njemačke željeznice su prekinule promet u nekoliko saveznih država.

Njemačka meteorološka služba izdala je crvena upozorenja za sjever zemlje sve do danas navečer. Najavljuju i mogućnost tornada.

Tokom noći, jaki udari vjetra od preko 100 km/h zahvatili su zemlju, naročito sjever, središte i istoku zemlje. Vjetar od 152 km/h izmjeren je na Brockenu u planinama Harz, javlja Bild.

Berlinska vatrogasna brigada proglasila je jutros vanredno stanje zbog oluje Ylenia, prenosi Index.hr.

"Od 2 sata ujutro došlo je do naglog povećanja operacija povezanih s vremenom", rekli su.

Nekoliko dobrovoljnih vatrogasnih društava pozvano je u službu kao podrška profesionalnoj vatrogasnoj brigadi. U Lichterfeldeu su stabla padala na parkirane automobile, a vjetar je odnio rasvjetni stup.

Vjetar je uništio šator drive-in testnog centra u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, saopćila je vatrogasna brigada. Kako navode vatrogasci, niko nije povrijeđen.

Najviše problema bilo je u Hamburgu. Poplavljena je poznata tržnica, a u četvrti Eimsbuttel vjetar je iščupao stablo ispred jednog puba. Ylenia je prouzrokovala i veliku štetu u Donjoj Saskoj i Bremenu. Na autoputu kod Westoverledingena vozač kamiona se zaletio u srušeno stablo. Srećom, nije povrijeđen.

Škole u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji su danas zatvorene. Ministar obrazovanja pozvao je učenike da ostanu kod kuće. I vrtići mole roditelje da ne dovode djecu ako je to ikako moguće.

Nevrijeme pogađa i željeznički i zračni saobraćaj. Srušeno drveće ometalo je kretanje vozova. Iz predostrožnosti, Lufthansa je otkazala 20 letova. Putnicima je savjetovano da provjere status svog leta na web stranici avioprijevoznika.