Razuman scenarij

Farmaceutska kompanija Moderna u januaru ove godine najavila je da će započeti kliničko ispitivanje učinkovitosti posebne booster vakcine koje su razvili protiv omikron varijante korona virusa.

Izvršni direktor farmaceutske kompanije Moderna, Stephane Bancel rekao je u intervjuu za CNBC da je “razumno pretpostaviti da se vjerovatno približavamo završnoj fazi pandemije.”

“Mislim da je to razuman scenarij”, rekao je za CNBC  na pitanje o stavovima da je pandemija COVID-a 19 sada u završnoj fazi, prenosi Fena.

Pojasnio je da postoji šansa od 80 posto da ćemo kako se budu razvijali omikron ili virus SarsCov-2, vidjeti sve manje i manje potentnih sojeva ovog virusa.

Također je rekao da postoji još jedan scenarij gdje ima 20 posto šanse da ćemo vidjeti sljedeću mutaciju koja bi bila virulentnija od omikrona.

“Mislim da smo globalno govoreći imali sreće da omikron nije bio jako virulentan niti je izazivao težu kliničku sliku, ali ipak vidimo hiljade ljudi koji svakodnevno umiru širom planete zbog omikrona”, upozorio je Bancel.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u posljednjih sedam dana u svijetu je prijavljeno 15,47 miliona novih slučajeva, a u istom periodu umrlo je 73.162 osoba.

Neka medicinska istraživanja potvrdila su da vrlo zarazna omikron varijanta korona virusa ipak izaziva lakše oblike bolesti COVID-a 19 nego što je to bio slučaj sa delta varijantom, ali je i dalje opasan virus, posebno za nevakcinisane osobe.

Booster vakcina

Farmaceutska kompanija Moderna u januaru ove godine najavila je da će započeti kliničko ispitivanje učinkovitosti posebne booster vakcine koje su razvili protiv omikron varijante korona virusa.

Prvi dobrovoljci već su primili booster dozu. U ispitivanju će učestvovati 600 odraslih osoba starijih od 18 godina.

Zdravstveni zvaničnici su također naglasili da prijetnja varijantom omikron možda postepeno nestaje.

Ipak, direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je u januaru da je opasno pretpostaviti da se pandemija približava kraju.

U stvari, rekao je da “još nismo ni blizu kraja” i upozorio da će se nove varijante vjerovatno pojaviti kako se omikron bude globalno širio.

Glavni medicinski savjetnik Bijele kuće, dr. Anthony Fauci također je prošlog mjeseca rekao da je još uvijek “otvoreno pitanje o tome da li će varijanta omikrona označiti posljednji talas pandemije.”