U akciji učestvovalo preko 600 policajaca

Razbijena je jedna od najaktivnijih evropskih mreža za krijumčarenje kokaina, i uhapšeno 45 osoba koje govore albanski jezik, saopšteno je iz EUROPOL-a. U danu za nama sproveden je niz akcija u više zemalja Evropske unije, gdje je pretreseno preko 80 lokacija.

Iz EUROPOL-a navode da su uhapšene osobe uvozile kokain iz Latinske Amerike u razne evropske luke, organizujući transport avionima, brodovima, automobilima i kamionima, i vršili trgovinu na veliko, preko Španije i drugih zemalja Evropske Unije.

Akcija je sprovedena u Španiji, Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji i Holandiji i učestvovalo je preko 600 policajaca.

Eurojust (Agencija Evropske unije za saradnju u oblasti krivičnog pravosuđa) je uspostavio mrežu radi lakše komunikacije među pravosudnim organima, dok je EUROPOL organizovao intenzivnu razmenu informacija potrebnih za pripremu završne faze ove istrage, dodaje se u saopštenju.

Jučerašnje hapšenje predstavlja završni dio višemesečnih priprema pravosudnih i organa za sprovođenje zakona.

Istražne radnje započete su u Španiji još 2018. godine, kada je uhapšen vođa organizovane kriminalne grupe, koji se trenutno nalazi u zatvoru.

U Belgiji je, dodaje se u saopštenju, započeta istraga septembra 2020. godine, nakon što je zaplenjena velika količina droge i hemikalija korišćenih za očuvanje kokaina.

Iz EUROPOL-a navode da je ova kriminalna mreža osnovala lanac preduzeća u raznim zemljama kako bi se prao novac, uključujući Hrvatsku i Španiju, uglavnom koristeći druga lica kao paravane.

U ovoj policijskoj akciji učestvovali su bezbjednosni organi iz Belgije, Hrvatske, Njemačke, Italije, Španije, Holandije i SAD-a.