DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

U početku je sporazum o predaji Granade omogućio muslimanima da zadrže vjersku slobodu, kao i njihovi ekvivalenti u kruni Aragona i, posebno, kraljevstvu Valencija. Ubrzo se, međutim, povećao pritisak kršćanskih misionara i na današnji dan, 14. februara 1502. godine svim preostalim muslimanima u kraljevstvu Castille naređeno je da pređu na kršćanstvo ili odu

Na današnji dan, 14. februara 1502. godine u Španiji je objavljen edikt koji obavezuje sve podanike Krune na krštenje, bili kršćani ili ne. Ovu odredbu su slijedećih godina slijedile druge koje su ograničile praksu običaja koji se mogu poistovjetiti s islamom, poput načina odijevanja i korištenja arapskog jezika. Te su mjere imale za cilj prisiliti integraciju Moriska.

Riječ Moriskos odnosi se na muslimane koje su krstili katolički monarsi nakon osvajanja Granade. Bilo da se radilo o dobrovoljnom ili prisilnom obraćenju, svi stanovnici islamskog porijekla označeni su na ovaj način. Nakon 1492. godine sve su teži uvjeti života za muslimane i njihove potomke koji i dalje ostaju živjeti u današnjoj Španiji.

U početku je sporazum o predaji Granade omogućio muslimanima da zadrže vjersku slobodu, kao i njihovi ekvivalenti u kruni Aragona i, posebno, kraljevstvu Valencija. Ubrzo se, međutim, povećao pritisak kršćanskih misionara i na današnji dan, 14. februara 1502. godine svim preostalim muslimanima u kraljevstvu Castille naređeno je da pređu na kršćanstvo ili odu.

Dakle, mjere koje su ranije bile poduzete protiv Jevreja, uključujući i inkviziciju, primijenjene su nad muslimanima. Međutim, Jevreji nisu imali vanjsku državu koja bi branila njihove interese, dok su Moriskosi dobili podršku od muslimanske Sjeverne Afrike i Osmanskog Carstva u ekspanziji. Klima sumnje razvila se između Moriskosa i većine “starokršćana”,  pri čemu se prve često smatralo nekakvom “petom kolonom” ili “unutarnjim neprijateljem”.

Sve je to u konačnici nagnalo kralja Filipa III da naredi protjerivanje svih muslimanskih obraćenika. Iako postoje uvjerljivi dokazi da nisu svi Moriskosi protjerani, jer su manjinu smatrali vrijednim članovima zajednice, ta je drastična i brutalna mjera zauvijek promijenila špansko društvo.

Između 1609. i 1614. godine gotovo je cijelo nekadašnje muslimansko stanovništvo Španije, poznato pod imenom Moriskos, protjerano iz zemlje. U deportaciji je učestvovalo nekoliko stotina hiljada ljudi. Tako je službeno okončano 900 godina muslimanske prisutnosti u Španiji.

Muslimani su prostorima Pirinejskog poluotoka vladali od 711. godine pa sve do kršćanskog osvajanja većeg dijela Iberijskog poluotoka, koje je okončano 1492. godine zauzimanjem emirata Granade, posljednje muslimanske države u Španiji.