Moguć oružani sukob

Vlasnik aviona SkyUp zabranio je danas ulazak letjelice u zračni prostor Ukrajine, a holandski KLM je u subotu obustavio letove.

Avion aviokompanije SkyUp koji je letio iz grada Funchal u Portugalu za Kijev, prinudno je u nedjelju sletio u Kišnjev u Moldaviji, jer je vlasnik letjelice zabranio ulazak aviona u zračni prostor Ukrajine.

Kako prenosi agencija Interfaks-Ukrajina, na sajtu te aviokompanije je objavljeno da će SkyUp zajedno sa ambasadom Ukrajine u Moldaviji osigurati prebacivanje putnika u Ukrajinu.

U subotu je saopšteno da je holandska aviokompanija KLM odlučila obustaviti letove za Ukrajinu, kao mjeru predostrožnosti zbog napete situacije u toj zemlji.

Upozorenje o obustavi saobraćaja iznad Ukrajine

Saopštenje je uslijedilo nekoliko sati nakon što je Vlada Holandije pozvala svoje državljane da što prije napuste Ukrajinu zbog sigurnosne situacije, preneo je Reuters.

Ukrajinski zastupnik iz opozicione stranke Evropska solidarnost Aleksej Gončarenko, izjavio je da će, najvjerovatnije, od ponedjeljka biti obustavljen zračni saobraćaj iznad Ukrajine, prenose RIA Novosti.

Gončarenko je preporučio Ukrajincima koji su u inostranstvu i žele da se vrate kući, da to učine što prije.