Minneapolis

Stotine prosvjednika u subotu je izašlo na ulice Minneapolisa tražeći pravdu za smrt 22-godišnjeg afroamerikanca Amira Lockea koji je početkom sedmice ubijen tokom policijske racije u vlastitom stanu.

Bučna, ali mirna masa, koja se okupila tri dana nakon što je Lockea policija upucala na njegovom kauču, uzvikuje Lockeovo ime i slogan "nema pravde, nema mira".

Dan nakon što je ubijen, policija je objavila video snimak racije na kojoj se vidi da Locke drži pištolj dok se šokirano pokušavao izvući iz deke na kauču nekoliko trenutaka prije nego što je ubijen, piše News Yahoo.

Policija je priopćila da su policajci provodili pretres bez kucanja, koji ovlašćuje policiju da uđe na privatni posjed bez prethodnog upozoravanja stanara ili najave njihove prisutnosti.

Pretres je provođen u sklopu istrage ubistva koji su vodili detektivi susjedne policije stanice Saint Paul. Locke nije naveden u nalogu za pretres, no policija Minneapolisa je priopćila da nije jasno kako je i je li on povezan s tom istragom.

U četvrtak je privremena šefica policije Minneapolisa Amelia Huffman rekla da ured okružnog tužitelja pregledava snimke pretresa te da se na snimci incidenta čini da se vidi kako je Lockeov pištolj uperen prema policajcima kada su započeli pucati.

Prosvjednici su rekli da Locke ima pravo posjedovati oružje u vlastitom domu i da mu nikada nije dana prilika da se razoruža u haotičnim trenucima kada je policija bez upozorenja upala u njegov stan.

Najmanje 500 prosvjednika okupilo se u subotu na temperaturama ispod ništice, tražeći bezuvjetnu zabranu pretresa bez kucanja te otpuštanje i hapšenje policajaca koji su sudjelovali u pucnjavi, ostavku gradonačelnika i šefa policije.

Niz govornika predvodio je publiku skandiranjem tražeći rasnu pravdu i osuđujući policijsko nasilje nad afroamerikancima koji su, kako su rekli organizatori, nerazmjerno bili meta žestokih i diskriminirajućih taktika provođenja zakona.

U petak je gradonačelnik Jacob Frey naredio moratorij na pretrese bez kucanja, dodajući da djeluje kako bi "osigurao sigurnost i javnosti i službenika dok se ne izradi nova politika".