Stradali civili

Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi živio je na trećem spratu iznad porodice koja nije bila povezana sa ISIL-om.

Lider Islamske države Irak i Levant (ISIL) Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi u očaju se raznio bombom tokom racije, ubivši članove svoje porodice, saopćili su američki zvaničnici.

Kako su rekli, on je živio na trećem spratu iznad “nepoznate porodice” koja nije bila povezana sa grupom.

Zvaničnici su naveli i da je vojska odlučila da izvede raciju sa vojnicima na terenu umjesto da bombarduje zgradu kako bi smanjila štetu po porodicu koja je živjela na prvom spratu.

“Zbog ovog rizika što se tiče druge porodice i drugih civila u tom području predsjednik Biden je naredio da se naši vojnici angažiraju kako bi se smanjio taj rizik. Oni su uspjeli u toj misiji”, rekao je visoki zvaničnik novinarima.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, on je kazao i da su američke snage bile u mogućnosti da sigurno evakuiraju porodicu iz kuće u ranoj fazi racije.

Dodao je da je eksplozija iz stana al-Qurayshija bila velika. “Eksplozija je bila tako velika na trećem spratu, da je raznijela tijela izvan kuće u okolna područja.”

Vođa ISIL-a je zabarakadirao sebe i svoju porodicu na drugom spratu tokom racije, prema američkim izvorima.

“On i njegova supruga umrli su tokom operacije”, navodi zvaničnik.

Smrt civila

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da se “čini da je i dijete ubijeno na drugom spratu”.

Dodao je da su američki vojnici uspjeli da izvuku 10 civila iz zgrade, šest sa prvog sprata i četvoro djece sa drugog.

Kirby je kazao da je u samoubilačkom napadu al-Qurayshija ubijeno najmanje troje civila. Međutim, Bijeli šljemovi, sirijska grupa za civilnu odbranu koja djeluje u područjima koji drže pobunjenici u Siriji, rekli su da je 13 ljudi ubijeno u raciji, uključujući šestoro djece i četiri žene.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin pozdravio je raciju i rekao da je ISIL odgovoran za smrt civila tokom operacije. Dodao je i da će Pentagon razmotriti incident.

Pentagon je naveo da nije bilo žrtava među američkim vojnicima, ali da je helikopter imao “mehanički kvar” te je poslije racije uništen.

Biden je pozdravio operaciju, rekavši da je al-Qurayshi stajao iza ISIL-ove kampanje ubistava i seksualnog nasilja nad Jezidima na sjeveroistoku Iraka 2014. godine. UN je klasificirao ovo kao genocid.

ISIL je al-Qurayshija imenovao liderom 2019, nakon što je u američkoj raciji ubijen Abu Bakr al-Baghdadi. Američki zvaničnici tvrde da nije nikada napuštao kuću te da je komandovao ISIL-om putem kurira.