ŠPANSKI EL PAIS

Španski dnevni list El Pais je objavio sadržaj dokumenata koje je Zapad prošle sedmice poslao Rusiji u pokušaju smirivanja tenzija u odnosima prema Ukrajini.

Riječ je o dva dokumenta na engleskom jeziku, a njihov sadržaj je označen kao povjerljiv. Prvi dokument na četiri stranice se odnosi na stav NATO-a, dok je drugi dokument na pet stranica, koji se odnosi na stav Sjedinjenih Američkih Država.

Prema onome što je objavio El Pais, Zapad je Rusiji poručio da ostaje otvoren za dijalog te je istakao da postoji mogućnost za saradnju. Ocijenjeno je da se ruske snage "ničim izazvane, neopravdano i kontinuirano" gomilaju oko Ukrajine i Bjelorusije. Podržano je pravo država da biraju ili mijenjaju "sigurnosne aranžmane".

SAD i NATO su negirali da su prijetnja po Rusiju te da "pružaju ruku prijateljstva". Poručili su da će preokret u raspoređivanju ruske vojske u Ukrajini i oko nje biti ključni za napredak u odnosima između Zapada i Rusije.

Predložili su i konkretne mjere za stvaranje povjerenja, a među kojima su razmjena izvještaja o vojnim vježbama, konsultacijama i ponovno uspostavljanje misije u Moskvi i Briselu, gdje je sjedište NATO-a.

Washington je odbio zahtjev da se NATO ne širi prema granicama Rusije, ali da je spreman razgovarati o uzdržavanju od raspoređivanja kopnenih raketnih sistema i snaga na teritoriji Ukrajine.

U spomenutim dokumentima je naglašeno da je raspoređivanje snaga NATO-a bilo ograničeno, proporcionalno i u potpunosti u skladu s aktom kojim se regulišu odnosi ovog vojnog saveza i Rusije. Iz SAD-a su poručili da se napredak kroz dijalog može postići u okolnostima deeskalacije.

Rusiji je ukazano na to da postoji spremnost razgovora o kontroli strateškog naoružanja, što se odnosi i na raspoređivanje balističkih projektila i nuklearnih bombardera.