Nevrijeme

Oluja "Malik" je brzinom vjetra od skoro 140 kilometara na sat ovog vikenda zahvatila Veliku Britaniju. Najmanje dvije osobe su poginule.

U selu Winnothdale život je izgubio devetogodišnji dječak nakon što je na njega palo drvo, a na isti način je u istočnom škotskom priobalnom gradu Aberdeenu smrtno stradala 60-godišnja žena, saopćila je tamošnja policija.

Više od 130.000 domova i trgovina širom Britanije je privremeno ostalo bez električne energije zbog prekinutih vodova, a nova oluja, koju su vlasti nazvali "Corrie", se već kreće na sjever britanskih otoka, piše DW.

Brod se zaglavio ispod mosta

I druge države na sjeveru Europe trpe zbog olujnog nevremena. U Danskoj je zbog „Malika" 10.000 spasioca u pripravnosti, dok je na otoku Zeland, na kojem se nalazi glavni grad Kopenhagen, iz predostrožnosti obustavljen gotovo sav regionalni željeznički saobraćaj, navode vlasti. Most Oresund, koji povezuje Kopenhagen sa Švedskom, je zatvoren.

Zbog oluje na Sjevernom moru jedan teretni brod zaglavio se ispod mosta kod obale istočnofrizijskih otoka. Zbog valova visokih šest do sedam metara, brod su tek uspjeli spasiti nekoliko sati kasnije uz pomoć tegljača za hitne slučajeve.

Velike štete i jedan smrtni slučaj zabilježeni su i u Njemačkoj, gdje je ista oluja nazvana "Nadia". U Beelitzu u istočnoj njemačkoj saveznoj državi Brandenburg izborni plakat se otkačio i usmrtio prolaznika. Veliki izborni plakat postavljen je povodom izbora zakazanih za sljedeću nedjelju.

Meteorolozi su zabilježili vrhunac nevremena u Njemačkoj sinoć između 1 i 3 sata ujutro. Najveća brzina vjetra od 127 kilometara na sat izmjerena je na Hallig Hoogeu u Sjevernoj Friziji. "Nadia" je dostizala maksimalnu brzinu od 119 kilometara na sat na drugim mjernim mjestima, uključujući List na otoku Sylt, rt Arkona na Rügenu i Glücksburg kod Flensburga.

Dijelovi Hamburga pod vodom

Jaka oluja i plimni val preplavili su i riblju tržnicu u hamburškoj četvrti St. Pauli, poznatu turističku atrakciju. Razina vode je dosegla 2,84 metra iznad prosjeka vodostaja, izjavila je portparolka Federalne agencije za pomorstvo i hidrografiju.

Brojne fotografije i videa poplavljenog područja kruže društvenim mrežama poput Twittera.

Zbog štete od oluje u sjevernoj Njemačkoj nastali su ogromni problemi i u željezničkom saobraćaju. Posebno su pogođene rute brzog voza ICE između Hamburga i Bremena, te između Hamburga i Berlina. Pogođen je i regionalni promet. Nakon Nadie, meteorolozi očekuju i novu oluju koja će opet uglavnom pogoditi sjeverne dijelove Njemačke.

U poljskom okrugu Wejherowo je prilikom pada drveta poginula jedna osoba, dok je druga zadobila povrede.