Bezbjedno kretanje

Prema usvojenim novim preporukama Savjeta EU, koje nisu obavezujuće i ostavljaju državama članicama odluku o njihovoj primjeni, vakcinacija, testiranje ili status oporavka od COVID-19, kao što je potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom EU o COVID-u, treba da budu ključne odrednice za putovanja. Dakle, preporučeno je da mjere protiv koronavirusa treba da se primjenjuju uzimajući u obzir individualni status umjesto situacije na regionalnom nivou, sa izuzetkom područja u kojima virus cirkuliše u veoma visokim nivoima.

Savjet EU je usvojio preporuku o “koordinisanom pristupu” kako bi se omogućilo bezbjedno kretanje tokom pandemije COVID-19.

„To znači da vakcinacija, testiranje ili status oporavka od COVID-19, kao što je potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom EU o COVID-u, treba da bude ključna odrednica. Pristup zasnovan na ličnosti će značajno pojednostaviti pravila i pružiti dodatnu jasnoću i predvidljivost putnicima“, navodi se u Savjetu.

Kako je navedeno, ova preporuka će stupiti na snagu 1. februara 2022. godine, od kada će i perod važenja kovid sertifikata biti ograničen na 270 dana.

“Države članice bi takođe mogle da prihvate sertifikate o vakcinaciji za vakcine koje su odobrile nacionalne vlasti ili SZO”, navodi se u preporukama Saveta.

Važeći digitalni COVID sertifikat podrazumjeva:

- Potvrdu o vakcinaciji vakcinom odobrenom na evropskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od posljednje doze primarne serije vakcinacije ili ako je osoba primila buster dozu.

- Negativan rezultat PCR testa dobijen ne više od 72 sata prije putovanja ili negativan brzi antigenski test dobijen ne više od 24 sata prije putovanja.

- Potvrdu o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.

- Od osoba koje nemaju digitalni EU COVID sertifikat moglo bi da se zahtjeva da se podvrgnu testu prije ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Od ovog pravila izuzeta su djeca mlađa od 12 godina, kao i putnici sa esencijalnim razlogom putovanja.

EU će, kako je rečano, nastaviti da procjenjuje situaciju u regionima, a zadržan je i mehanizam tzv. hitne kočnice u slučaju pojave novih varijanti ili pojačane zabrinutosti u vezi sa širenjem virusa, prenosi N1.

Preporuke Savjeta nisu pravno obavezujuće, tako da je na vlastima država članica da odluče o njihovoj primjeni.