Zapad Rusiji

Američke vlasti saopćile su kako nema nikakvih nesuglasica sa EU u pogledu uvođenja sankcija bez presedana Rusiji u slučaju da ta zemlja napadne Ukrajinu.

Američki predsjednik Joseph Biden, evropski lideri i NATO jednoglasno su u ponedjeljak na online sastanku upozorili Moskvu da će eventualni napad Rusije na Ukrajinu izazvati žestok odgovor, saopćio je sinoć generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

"Saglasili smo se da će bilo kakva nova agresija Rusije protiv Ukrajine imati ozbiljne posljedice“, naveo je Stoltenberg na Twitteru poslije online sastanka sa Bidenom i liderima Francuske, Njemačke, Italije, Poljske, Velike Britanije i Evropske unije.

Iz kabineta predsjednika Francuske Emmanuela Macrona saopćeno je kako je za deeskalaciju tenzija sa Rusijom oko Ukrajine potrebno „jako i kredibilno“ upozorenje, ali i unaprjeđenje dijaloga sa Moskvom. Macron će, kako je najavljeno, „narednih dana“, razgovarati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Lideri su se dogovorili da u slučaj ruskog upada u Ukrajinu, saveznici moraju pružiti brz odgovor uključujući paket sankcija, saopćeno je iz kabineta britanskog premijera Borisa Johnsona.

Nema nesuglasica

Američke vlasti saopćile su sinoć kako nema nikakvih nesuglasica sa EU u pogledu uvođenja sankcija bez presedana Rusiji u slučaju da ta zemlja napadne Ukrajinu, niti oko prijetnje o mogućoj invaziji, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

"Nema dvosmislenosti. Nema nesuglasica“, izjavio je glasnogovornik američke diplomatije Ned Price.

Izjava američkih vlasti dolazi nakon što je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell u ponedjeljak pozvao na izbjegavanje „uzbunjivačkih“ reakcija. Brisel posljednjih dana negoduje zbog reakcija Washingtona koje smatra pretjeranim, dok SAD procjenjuje da je ruska ofanziva na Ukrajinu potencijalno neizbježna.

Price je na pitanje novinara o toj neusaglašenosti odgovorio da SAD smatra kako ona ne postoji.

"Prijetnja koju vidimo nije jasna samo nama, jasna je i svim posmatračima“, dodao je on.

Prema njegovim riječima, ako samo jedan ruski vojnik pređe ukrajinsku granicu, to će se smatrati invazijom.

"A to bi izazvalo brz, oštar i ujedinjen odgovor SAD i naših saveznika“, rekao je Price

U stanju pripravnosti 8.500 vojnika

Američka vojska u ponedjeljak je stavila u stanje pripravnosti oko 8.500 vojnika ako bude potrebno da ih se rasporedi u Evropi, potencijalno u vrlo kratkom roku, u posljednjim nastojanjima da se umire NATO partneri u jeku ruskog gomilanja vojske uz granicu Ukrajine, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Iako se tom odlukom nije pojačala američka pomoć Ukrajini, koja nije članica NATO saveza, njome je dodatno naglašena odlučnost SAD-a da se pripremi za ono što Washington i Kijev vjeruju da su ruski potezi gomilanja svojih snaga za potencijalnu invaziju Ukrajine.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da je 8.500 vojnika obaviješteno da bude spremno za brzi odgovor NATO snaga, ukoliko ih Savez pozove na dužnost. No, Kirby je naglasio da je ministar odbrane SAD-a Lloyd Austin htio da neodređen broj vojnika “bude spreman za bilo kakve ostale nepredviđene situacije.”

“Ono što se sada događa je da ih spremamo u kraćem roku”, rekao je Kirby tokom konferencije za medije. “Danas ne govorimo o naredbama razmještanja snaga. Trenutno nema razmještanja snaga.”

Savez opisuje NATO-ove Snage za brzo djelovanje (NRF) kao “vrlo spremne i tehnološki napredne multinacionalne snage sačinjene od kopnenih, zračnih, pomorskih komponenti te Operativnih snaga za specijalne operacije (SOF) koje savez može razmjestiti brzo, kad god to bude potrebno.”

Trenutno NATO ima 4.000 vojnika u multinacionalnim jedinicama u Estoniji, Litvaniji, Latviji i Poljskoj, koje podržavaju tenkovi, zračna odbrana i obavještajne i nadzorne jedinice.