Očekuje se sljedeći potez

Rusija je saopćila kako ruska ambasada u Kijevu radi uobičajno, ali i potvrdila navode američkog lista New York Times koji je objavio da je Moskva započela evakuaciju porodica članova diplomatskih misija u Ukrajini, javilja novinska agencija Interfax.

U izvještaju spomenutog lista, a koji je objavljen u ponedjeljak, navodi se kako je 18 osoba, pretežno djece i supruga ruskih diplomata, napustilo Ukrajinu 5. januara.

Također, tokom sljedećih nekoliko dana još 30 osoba napustilo je Ambasadu u Kijevu i Konzulat u Lavovu, na zapadu Ukrajine, a preostalim diplomatama je naloženo da se pripreme za odlazak.

Kao odgovor, rusko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da ambasada ove zemlje u Kijevu radi normalno, no, nisu negirali smanjenje broja zaposlenih.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine saopćilo je da nije primilo bilo kakve informacije iz Moskve o evakuaciji zaposlenih u diplomatskim misijama u Ukrajini. U saopćenju se dodaje da Kijev ne planira da evakuiše ukrajinske diplomate iz Rusije.

Faktor