Više desetina hiljada protivnika epidemioloških mjera i obavezne vakcinacije protestovalo je u subotu u Beču.

Policija je, ovaj put, strogo kontrolisala poštovanje obaveze nošenja zaštitne maske, koja važi svuda tamo gde nema mogućnosti držanja distance od dva metra, a to je slučaj na protestima.

Prema portparolu policije Kristoferu Verhnjaku, izrečeno je više novčanih kaznih, podnijeto više prijava, a dogodilo se i jedno hapšenje, jer jedan aktivista i pored višestrukih upozorenja nije želio da stavi masku na lice.

Policija imala posla i sa više lica koja su se na protestu pojavila u uniformi sličnoj policijskoj, ali sa natpisom "obezbjeđenje".

Verhnjak je rekao da je protiv njih podnijeta prijava prema Zakonu o sigurnosti policije, zato što su bili odjeveni u uniforme koje su slične policijskim, i imali kod sebe i biber sprej, što je zabranjeno na skupovima.

Policija je zaplijenila i jednu ratnu zastavu Trećeg rajha, te je protiv lica koji ju je nosio pokrenuta istraga zbog kršenja Zakona o zabrani veličanja nacizma i zabranjenih simbola.

Na protestu bio je i jedan plakat sa likom Adolfa Hitlera i natpisom "Vakcinacija oslobađa" ("Impfen macht frei"), poput natpisa na nacističkim koncentracionim logorima.

Glavni govornik na protestu bio je lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kikl koji je najavio "pravi ples u parlamentu" na predstojećoj debati o obaveznoj vakcinaciji iduće sedmice.

On je obećao da će se dalje boriti za prevremene izbore.