Frontex

Broj ilegalnih ulazaka u Evropsku uniju prošle je godine dostigao skoro 200.000, što je najveći broj od 2017.

Najveće povećanje broja ulazaka zabilježeno je na zapadnobalkanskoj ruti, čak 125 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, objavila je Agencija Evropske unije za obalsku i graničnu stražu (Frontex), prenosi Tanjug.

Ukupan broj ilegalnih prelazaka veći je u odnosu na predpandemijsku godinu za 36 odsto, a u odnosu na 2020. godinu 57 odsto, navodi Frontex.

Najveći broj ilegalnih prelazaka granice zabilježen je preko centralnomediteranske rute, preko 65.000 prelazaka, što je povećanje od 83 odsto u odnosu na 2020, slijedi zapadnobalkanska ruta gdje je zabilježeno preko 60.000 ilegalnih prelazaka, 125 posto više nego 2020, a zatim istočnomediteranska i zapadnoevropska ruta na kojima je zabilježen porast od 0,5, odnosno 6 posto.

Na novoj ruti, koja, kako prenosi Hina, ranije nikada nije bila korišćena, na istočnim granicama s Bjelorusijom, zabilježeno je blizu 8.000 ilegalnih prelazaka.

Osobe koje su 2021. najčešće zatečene u ilegalnom prelasku granice su Sirijci, Tunižani, Marokanci, Alžirci i Afganistanci.

Kao i 2020. godine i prošle godine žene su činile manje od 10 odsto među ilegalnim migrantima, što je značajan pad njihova udela u odnosu na 2019., navodi Frontex i dodaje da je udio maljoletnika među njima ostao u velikoj mjeri isti.

Na centralnomediteranskoj ruti najčešće su ilegalno prelazili Tunižani, a slijede ih Egipćani, kojih je bilo sedam puta više nego 2020.

Nakon toga slede migranti iz Bangladeša, Alžira i Maroka.

Na zapadnobalkanskoj ruti rastao je broj ilegalnih prelazaka do septembra prošle godine, nakon čega je počeo blago da pada, a većina njih koji su zatečeni u ilegalnom prelasku nalazila se od ranije u tom području odakle višekratno pokušavaju da uđu na teritoriju EU i dalje do željenog odredišta, navodi Frontex.