Nalog agencije EU

Agencija EU za zaštitu podataka naložila je Agenciji Evropske unije za kriminal (Europol) da izbriše informacije koje se odnose na osobe za koje se dokaže da nisu povezane sa kriminalom, prenosi Ekonomija online.

Evropska agencija za zaštitu podataka saopštila je 10. januara da je Europol obavješten o odluci donetoj 3. januara, a nakon istrage pokrenute 2019. godine tokom koje je Europolu zamjereno što kontinuirano čuva podatke "koji predstavljaju pretnju po osnovna prava pojedinaca".

Rečeno je i da je Europol od tada preduzeo neke mjere, ali da nije ispunio zahtjev da odredi odgovarajući vremenski okvir za čuvanje podataka.

"To znači da je Europol čuvao ove podatke duže nego što je bilo potrebno", naveo je evropski supervizor za zaštitu podataka.

Agencija je saopštila da je odredila šestomjesečni period za procjenu novih skupova podataka kako bi se utvrdilo da li te podatke treba čuvati.

"Period od šest mjeseci za preliminarnu analizu i filtriranje velikih skupova podataka omogućio bi Europolu da ispuni zahtjeve operacija država članica EU koje se oslanjaju na tehničku i analitičku pomoć Europola, minimizirajući rizike po ljudska prava i ljudske slobode", rekao Vojčeh Vievrovski iz Agencije.

Kako se navodi, Agencija nije saopštila koliko podataka trenutno čuva Europol.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online