Sve su snimili

Trojica bijelaca osuđena su na doživotne kazne zatvora za ubistvo crnca Ahmauda Arberyja kojega su lovili i pucali na njega dok je džogirao u njihovoj četvrti.

Ranije je porota u Georgiji odbacila tvrdnju o samoodbrani na suđenju koje je još jednom naglasilo podjele u SAD-u koje izazivaju rasna pitanja.

Gregory McMichael (65) i njegov sin Travis McMichael (35) osuđeni su za ubistvo, teški napad i zločinačku namjeru da počine krivično djelo, a prema presudi, oduzeta im je i mogućnost izlaska na uvjetnu slobodu. Njihov susjed William Roddie Bryan (52) osuđen je na doživotni zatvor, ali njemu je sud omogućio da u budućnosti zatraži uvjetni izlazak na slobodu.

Sudija Timothy Walmsley je šutio jedan minut prije nego što je krenuo dalje s izricanjem presude .

- Taj jedan minut predstavlja djelić vremena koje je Ahmaud Arbery trčao u Satilla Shoresu - rekao je prije nego što je ušutio.

Jurnjava Arberyja trajala je oko pet minuta, rekao je sudija kada je nastavio da govori.

- Kada sam razmišljao o ovome, razmišljao sam iz mnogo različitih uglova, i stalno sam se vraćao na užas koji je morao biti u umu mladića koji je trčao kroz Satilla Shores - rekao je.

Porodica Ahmauda Arberyja plakala je dok su izricane presude.

- Majka Ahmauda Arberyja, Wanda Cooper-Jones, spustila je glavu... Njegova porodica je plakala, njegov otac, njegova majka, oni su plakali - objavio je CNN.

- Ova presuda te ne vraća, ali pomaže da se zatvori ovo veoma teško poglavlje mog života. Obećala sam ti onog dana kada sam te položila na počinak: rekla sam ti da te volim, i da ću jednog dana nekako postići pravdu. Sine, volim te danas kao i na dan kada si se rodio. Odgajati te bila je čast mog života i veoma sam ponosna na tebe - rekla je Ahmaudova majka.

Ahmaud Arbery (25) je 23. februara 2020. godine džogirao u gradu Brunswicku na jugu Sjedinjenih Država, kada su se trojica dala u potjeru za njim.

Otac i sin, naoružani, bili su u dostavnom vozilu, a susjed je išao za njima u svom automobilu i snimao prizor. Nakon svađe mladi McMichael je zapucao i ubio mladića. Trojica napadača su poslije rekla policiji da su mislili da je provalnik koji je pljačkao po njihovom kvartu i pozvali su se na zakon Georgije po kojem obični građani mogu hapsiti.

Službe tamošnjeg tužitelja, za kojega je Gregory McMichael, penzionisani policajac, radio gotovo tri mjeseca, nisu izdale nalog za hapšenje. Tek kad je objavljena snimka napada koja je početkom maja 2020. zapalila društvene mreže, istraga je povjerena policiji te savezne države. Nedugo zatim trojica napadača su uhapšena i optužena za ubistvo i za nezakonito privođenje.



CNN/Faktor