Nekome rat...

U 2021. godini deset najbogatijih ljudi na svijetu stekli su još 402 milijardi dolara, a na prvom mjestu je osnivač kompanija Tesla i SpaceX Elon Musk koji raspolaže sa 270 milijardi dolara, pokazuju podaci Bloombergovog indeksa.

Na listi je devet milijardera iz SAD-a i Francuz Bernard Arnault, vlasnik najveće svjetske kompanije koja trguje luksuznim proizvodima.

Najbogatiji od njih je Musk koji je godinu počeo sa 156 milijardi dolara na računu. On je nedavno je objavio da će platiti više od 11 milijardi dolara poreza.

Muskova zarada u 2021. je manja od 140 milijardi, koliko je stekao godinu prije, međutim, dovoljna je da postane daleko najbogatija osoba na svijetu.

Iza Muska je Jeff Bezos, vlasnik Amazona koji je u 2022. godinu ušao sa 190 milijardi dolara, odnosno "tek" dvije milijarde više nego prethodne godine.

Na trećem mjestu je jedini milijarder na ovoj listi izvan SAD-a, Francuz Bernard Arnault. On posjeduje ukupno 178 milijardi dolara, a u protekloj godini je zaradio 63 milijarde.

Na četvrtom mjestu je osnivač Microsofta Bill Gates, koji je prošlu godinu započeo sa 132, a završio sa 138 milijardi dolara.

Slijedi suosnivač Googlea Larry Page koji je u 2021. zaradio 46 milijardi dolara, pa je u 2022. ušao sa 128 milijardi dolara.

Iza njega je vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg koji je u protekloj godini zaradio 25 milijardi dolara, pa je u 2022. godinu ušao sa 125 milijardi.

Iza njega je Pageov kolega, suosnivač Googlea Sergey Brin, čija je zarada porasla za 43 milijarde dolara, pa tako ukupno ima 124.

Izvršni direktor Microsofta i vlasnik NBA košarkaškog tima Los Angeles Clippers Steve Ballmer je zaradio skoro 40 milijardi dolara u protekloj godini, pa ukupno ima oko 120 milijardi dolara vrijednosti.

Investitor Warren Buffett je godinu završio sa profitom od 21 milijarde dolara, pa tako u svom posjedu sada ima ukupno 109 milijardi dolara.

Na desetom mjestu je predsjednik i osnivač Oraclea Larry Ellison koji sa 27 milijardi zarade od prošle godine ima ukupno 107 milijardi dolara.

Jedanaesta na listi je Francuskinja - Francoise Bettencourt Meyers, nasljednica L’Oreal carstva, koja ima 94 milijardi dolara i najbogatija je žena na svijetu.