Napeto

Američki predsjednik Joe Biden je, u razgovoru sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, potvrdio predanost SAD-a suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine.

Američki predsjednik Joe Biden jasno je dao do znanja ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici i partneri odlučno odgovoriti ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

“Čelnici su izrazili potporu diplomatskim naporima, počevši sljedećeg tjedna bilateralnim američko-ruskim dijalogom o strateškoj stabilnosti, zatim kroz Vijeće NATO-Rusija te u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju. Predsjednik Biden naglasio je predanost Sjedinjenih Država i njihovih saveznika i partnera principu ‘ništa o vama bez vas’. Ponovno je potvrdio predanost Sjedinjenih Država suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine”, saopćila je glasnogovrnica Bijele kuće Jen Psaki, javlja reporter Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

‘Sprečavanje dalje eskalacije’

Biden je također izrazio podršku mjerama za izgradnju povjerenja za deeskalaciju napetosti u Donbasu i aktivnu diplomatiju kako bi se unaprijedila provedba sporazuma iz Minska, kao podrška Normandijskom formatu, dodaje Puljić.

Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je da je s Bidenom razgovarao o zajedničkim akcijama na očuvanju mira u Evropi i sprečavanju daljnje eskalacije, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Prvi međunarodni razgovor ove godine s Bidenom dokazuje posebnu prirodu naših odnosa”, napisao je Zelenski na Twitteru.

Objavio je da se razgovaralo o zajedničkim akcijama Ukrajine, Sjedinjenih Američkih Država “i partnera u očuvanju mira u Evropi, sprečavanju daljnje eskalacije, reformama, deoligarhizaciji. Cijenimo nepokolebljivu podršku Ukrajini”.