Ministar zdravlja Njemačke

Prema podacima njemačkog ministarstva zdravlja, oko 39 posto starijih od 60 godina još uvijek nije primilo buster dozu koja se smatra ključnom za imunitet protiv omikrona.

Broj prijema u bolnicu zbog omikron varijante korona virusa mogao bi se povećati u Njemačkoj u sljedećih nekoliko sedmica, jer mnoge starije osobe još uvijek nisu vakcinisane protiv COVID-19, upozorio je Karl Lauterbach, ministar zdravlja Njemačke, javlja Anadolija.

On je na Twitteru objavio da najnoviji britanski podaci pokazuju da se broj teško oboljelih od COVID-a na respiratorima nije povećao, uprkos povećanju broja infekcija u toj zemlji.

“Ali stvari se ovdje (u Njemačkoj) mogu razvijati na drugačiji način, zato što imamo puno veću stopu nevakcinisanih među starijim od 60 godina”, naveo je on ponavljajući poziv građanima da se vakcinišu.

Prema podacima njemačkog ministarstva zdravlja, oko 39 posto starijih od 60 godina još uvijek nije primilo buster dozu koja se smatra ključnom za imunitet protiv omikrona.

Oko 12 posto starijih od 60 nije primilo ni jednu dozu vakcine protiv COVID-19.

Mnoge zemlje bilježe rekordne brojeve zaraze

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da se broj oboljelih od omikrona udvostručuje svakih dva do tri dana te da može uzrokovati masivni peti talas zaraze početkom januara.

Vlada planira davati buster doze svima koji ispunjavaju uslove u sljedećim sedmicama da bi se spriječilo širenje zaraze.

Njemački Institut “Robert Koch” objavio je u četvrtak da je u protekla 24 časa zabilježeno 42.770 novih slučajeva korona virusa i 383 smrtna slučaja, uz napomenu da su podaci nepotpuni zbog praznika.

Ovaj institut je u posljednja 24 sata registrovao 3.619 novih slučajeva varijante omikron, čime je ukupan broj potvrđenih slučajeva omikrona u zemlji povećan na 16.748.

Evropske zemlje, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Španiju i Italiju, ove sedmice su prijavile rekordne brojeve zaraženih korona virusom zbog varijante omikron.