Afganistan

Talibanske vlasti u Afganistanu saopćile su u nedjelju da ženama koje žele putovati osim na kratke udaljenosti ne treba nuditi prijevoz osim ako nisu u pratnji bliskog muškog člana porodice.

Smjernice, koje je izdalo ministarstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka, također pozivaju sve vlasnike vozila da nude vožnju samo onim ženama koje nose islamski odoru hidžab.

"Ženama koje putuju duže od 72 kilometra ne bi trebalo ponuditi vožnju ako nisu u pratnji bliskog člana porodice", rekao je portparol ministarstva Sadeq Akif Muhajir za AFP u nedjelju, precizirajući da se mora raditi o bliskoj muškoj rodbini.

Smjernice, koje su kružile na društvenim mrežama, dolaze nekoliko sedmica nakon što je ministarstvo zatražilo od afganistanskih televizijskih kanala da prestanu s prikazivanjem drama i sapunica u kojima glume žene.

Ministarstvo je također pozvalo žene TV novinarke da nose hidžab tokom emisija koje vode.

Muhadžir je u nedjelju rekao da će hidžab biti potreban i za žene koje žele usluge prijevoza. Direktivom ministarstva se takođe traži od ljudi da prestanu da puštaju muziku u svojim vozilima.

Talibansko tumačenje hidžaba, koje može varirati od obične marame za kosu do vela ili pokrivanja cijelog tijela, nije jasno, a većina afganistanskih žena već nosi marame kojima pokrivaju kosu.

Otkako su preuzeli vlast u augustu, talibani su nametnuli različita ograničenja ženama i djevojkama, uprkos tome što su obećali blažu vladavinu u odnosu na njihov prvi period na vlasti tokom 1990-ih.