Tačna dijagnostika

Zajednički istraživački centar Evropske komisije potvrdio je danas validnost nove metode detekcije specifične za omikron soj korona virusa, prenosi Tanjug.

Ova metoda u praksi pruža mogućnost svakoj laboratoriji koja koristi standardnu PCR tehnologiju da identifikuje omikron varijantu brzo i bez potrebe za dugotrajnim sekvenciranjem.

Nova metoda PCR testa, razvijena od strane naučnika EU, pokazala se visoko efikasnom u testovima na omikron, a zasnovana je na modifikovanom reagensu koji se može brzo naručiti od strane redovnih dobavaljača PCR testova i brzo primeniti u labaratorijama širom svijeta.

U Briselu naglašavaju da je brzo širenje novih varijatnti virusa korona samo povećalo potrebu za tačnom dijagnostikom.

“Nova metodologija testiranja koju je danas predstavio naš Zajednički istraživački centar pomoći će da se osigura da se varijanta Omikron brže otkrije i da se smanje labaratorijska opterećenje. Na taj način možemo bolje razumijeti širenje Omikrona, efikasnije izolovati slučajeve i smanjiti već značajan pritisak na naše zdravstvene sisteme”, izjavila je evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides.

Ovaj novi metod će danas biti predstavljen i državama članicama u Komitetu za zdravstvenu bezbjednost.