Šta je jeftinije?

Turska nacionalna valuta je ove godine u više navrata gubila vrijednost u dvocifrenim stopama, a tome su doprinijele i smjene guvernera centralne banke te odbijanje pooštravanja monetarne politike te zemlje.

Zatim, nedavne najavljene nove mjere turskih vlasti, koje su vezane za depozite građana položenih u domaćoj valuti od uticaja fluktuacija na deviznom tržištu, također su uspjele u rekordnom roku - za manje od 24 sata, povrate oko 35 posto vrijednosti turske lire, ali to ne pokriva ukupan gubitak.

Usporedbe radi, za jedan američki dolar je prije godinu dana bilo moguće dobiti oko 65 lira, a po današnjem kursu, za jednan američki dolar u mijenjačnicama dobijete oko 14 lira.

Dok sa jedne strane, tamošnjem stanovništvu propadaju kućni budžeti i primanja, toliko svi koji u Tursku dolaze "sa strane" ovim razvojem događaja još i dobro prolaze.

Sa svakim padom vrijednosti lire, kupci sa stranim valutama u džepovima imaju veću kupovnu moć, tj. njima je sve jeftinije. Paralelno sa tim, inflacija u Turskoj se prošlog mjeseca podigla preko 20 posto.

Dakle, omiljena turska roba (zlato, koža, začini, garderoba itd.), i sve ostale potrošačke cijene su za razliku od prošle godine veće u odnosu na prošlu godinu.

Na primjer, gram četrnaestokaratnog zlata je, prema cijenama na sajtu goldprice, trenutno oko 51 euro.

Poređenja radi prošle godine je gram zlata bio 29,8 eura.

Ipak, kako je stopa slabljenja lire veća od stope inflacije, turisti su za tu razliku ekonomski moćniji, te se kupovina popularne turske robe sada više isplati nego prije godinu dana.

Takođe, i uvoz robe iz Turske je posljedično skuplji.

Kako pišu srbijanski mediji, na udaru bi se mogli naći materijali koji se koriste u tekstilnoj industriji, kao što su pamuk i koža, ali i građevinski materijal te slične sirovine.

Jučerašnja trgovina lirom na valutnim tržištima se završila sa rastom vrednosti turske nacionalne valute od preko 20 posto, da bi se taj rast danas nastavio za oko 15 posto.

Napomenimo da pet lira trenutno iznosi oko 0,35 eura.