Veliki politički rizik

Njemački Der Spiegel piše da Amerikanci navodno predlažu da NATO pošalje po 1.500 vojnika u Rumuniju i Bugarsku kao odgovor na gomilanje ruskih trupa na ukrajinskoj granici, uz ocjenu da taj poduhvat nosi velike političke rizike, prenosi Deutsche welle.

Kako se navodi, američki general Tod D. Wolters, zadužen za savezničke snage u Evropi, nedavno je kolegama u NATO predložio pojačano prisustvo trupa u Bugarskoj i Rumuniji, piše njemački nedjeljnik pozivajući se na neimenovane izvore sa jednog sastanka.

Prema navodima, Wolters bi da i u dvije balkanske zemlje budu snage takozvane Enhanced Forward Presence (EFP), koje već postoje u Poljskoj i baltičkim zemljama, gdje izvode manevre sa lokalnim vojskama.

U slučaju sukoba, ideja je da te trupe budu na frontu dok ne stigne pojačanje.

NATO je uvođenje jedinica EFP pravdao aneksijom Krima, pa i sada zagovornici misle da bi pojačanje bilo primjeren odgovor na ruske vojne manevre blizu ukrajinske granice.

Der Spiegel prenosi Woltersove riječi da će se NATO i dalje držati sporazuma sa Rusijom koji zabranjuje trajno stacioniranje jakih trupa na istočnom krilu NATO, zbog čega iz tog razloga u baltičkim zemljama ne postoje stalne trupe, već se vojnici rotiraju.

Kako se navodi, u centrali NATO nisu potvrdili ni demantovali navode njemačkog medija, a njemački list ocjenjuje da je uzdržanost razumljiva jer su sve države NATO "svesne koliku političku eksplozivnost nosi taj prijedlog".

Izvor: Deutsche welle