Veći rizik od ponovne infekcije

Nova varijanta virusa korona Omicron širi se svijetom brzinom bez presedana, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), piše BBC.

Slučajevi jako mutirane varijante potvrđeni su u 77 zemalja.

No, na konferenciji za novinare, šef WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je vjerovatna u mnogim drugim koje to tek trebaju otkriti.

Tedros je rekao da je zabrinut što se ne radi dovoljno na rješavanju ove varijante.

"Sigurno smo do sada naučili da potcjenjujemo ovaj virus na našu opasnost. Čak i ako Omicron izazove manje teške bolesti, veliki broj slučajeva mogao bi ponovo preplaviti nepripremljene zdravstvene sisteme", rekao je.

Najnoviji podaci WHO ukazuju na to da se varijanta - prvi put otkrivena u Južnoj Africi u novembru - može bolje izbjeći uz postojeće vakcine ali nosi veći rizik od ponovne infekcije, što navodi organizaciju da kaže da je nivo rizika i dalje vrlo visok.

Nekoliko zemalja uvelo je zabranu putovanja koja pogađa Južnu Afriku i njene susjede nakon pojave Omikrona, ali to nije spriječilo njegovo širenje svijetom.

Razvoj događaja

- Više od 800.000 Amerikanaca sada je umrlo od posljedica korona virusa - najvećeg zabilježenog broja smrtnih slučajeva u zemlji od globalne pandemije.

- Britanski premijer Boris Johnson dobio je podršku za COVID potvrde u Engleskoj, uprkos najvećoj pobuni članova njegove vlastite stranke otkako je postao premijer.

- Vlada Ujedinjenog Kraljevstva također je u utorak objavila da će svih 11 zemalja s njene putničke crvene liste biti skinuto, a ministar zdravlja Sajid Javid je rekao da se varijanta Omicron toliko proširila da pravila više nemaju veliku svrhu.

- Italija je produžila vanredno stanje do 31. marta 2022., navodeći zabrinutost zbog Omikrona. Mjere, koje su istekle krajem decembra, daju vladi više ovlasti da ograniči putovanja i javna okupljanja.

- Holandija kaže da će zatvoriti osnovne škole nedelju dana pre početka božićnih praznika, u preventivnom pokušaju da se izbori sa infekcijama.

- Norveška je između ostalih mjera najavila zabranu posluživanja alkohola u barovima i restoranima.

Na konferenciji za novinare održanoj u utorak, Tedros je ponovio zabrinutost zbog nejednakosti vakcinacije, jer neke zemlje ubrzavaju uvođenje dopunske injekcije kao odgovor na Omicron.

Nedavne studije vakcine Pfizer/BioNTech pokazale su da je proizvela mnogo manje neutralizirajućih antitijela protiv Omicrona nego protiv originalnog soja, ali da se ovaj deficit može poništiti trećim, booster pojačivačem.

Tedros je rekao da bi pojačivači mogli igrati važnu ulogu u suzbijanju širenja COVID-19, ali da je to "pitanje prioriteta".

"Naredba je važna. Davanje pojačivača grupama s niskim rizikom od teške bolesti ili smrti jednostavno ugrožava živote onih sa visokim rizikom koji još uvijek čekaju na svoje primarne doze zbog ograničenja u opskrbi", rekao je.

Zalihe globalnog programa za razmjenu vakcina COVAX porasle su posljednjih mjeseci.

Međutim, svjetski zdravstveni zvaničnici strahuju da bi se nedostatak desetina miliona doza - poput onog koji se dogodio sredinom ove godine kada je Indija obustavila izvoz vakcina - mogao ponoviti.

U siromašnijim zemljama, neki ugroženi ljudi tek treba da dobiju prvu dozu.